Apple en Google hebben dat zaterdag bekendgemaakt in een verklaring, meldt persbureau Reuters. Apple spande de afgelopen jaren meerdere rechtszaken aan tegen Android-fabrikanten, omdat het vond dat ze inbreuk maakten op zijn patenten en ontwerpen. Sinds 2010 liep er ook een zaak tegen Motorola, eigendom van Google.

Volgens Apple had Google-dochter Motorola enkele van zijn smartphonepatenten geschonden. Motorola beweerde (uiteraard) hetzelfde van Apple. In 2012 kieperde een kritische rechter de patentzaken tussen Apple en Motorola in de prullenbak.

Hervormen

De deal betekent niet dat Apple en Google elkaars patenten mogen gebruiken. De bedrijven gaan volgens de verklaring wel proberen om "samen te werken bij het hervormen van sommige patenten". Ook na het verkopen van Motorola's hardwaretak aan Lenovo blijft Google eigendom van veel van Motorola's mobiele patenten. De overeenkomst zou wellicht gunstig kunnen uitpakken voor sommige Android-fabrikanten.

Zaken tegen Samsung gaan door

Maar de juridische strijd tussen Apple en Samsung lijkt met deze deal tussen Apple en Google nog lang niet ten einde. Eerder deze maand veroordeelde een Amerikaanse jury Samsung nog tot het betalen van 120 miljoen dollar schadevergoeding aan Apple wegens patentschendingen. Tijdens die zaak zeiden advocaten van beide partijen dat er nog vele tientallen patenten zijn waarover ze elkaar onder vuur zouden kunnen nemen.