Mac OS X Leopard (10.5) bevatte ondersteuning voor ZFS, wat Sun-directeur Jonathan Schwartz er toen toe bracht om te verkondigen dat Apple op zoek was naar een opvolger voor zijn HFS+-bestandssysteem en daarvoor zijn keuze op ZFS had laten vallen. De ZFS-ondersteuning in Leopard was echter beperkt tot het alleen kunnen lezen van het bestandssysteem.

Hoewel Schwartz dus te vroeg victorie kraaide, was de algemene verwachting wel dat ZFS een sleutelrol zou spelen in de server-versie van Mac OS X Snow Leopard (10.6). In februari 2009 pochte de webpagina van Apple over Snow Leopard Server met ZFS als basis voor "business critical server deployments" en kwam AppleInsider naar buiten met bronnen dat ZFS uitgebreide ondersteuning zou krijgen in Snow Leopard Server.

Over een andere boeg

Maar in juni van dit jaar gooide Apple het plots en zonder enige uitleg over een andere boeg: elke vermelding van ZFS op de website werd verwijderd, de optie voor ZFS in Disk Utility werd verwijderd, en met de recente release van Snow Leopard is dit niet veranderd. Het is nu dus officieel: de ondersteuning van ZFS is uit Mac OS X verwijderd, zelfs de alleen-lezen versie die in Leopard zat.

Omdat Apple zich in stilzwijgen hult, blijft het raden naar de redenen. Sommigen denken dat de beslissing gerelateerd is met de overname van Sun door Oracle, dat zelf al jaren investeert in het bestandssysteem BTRFS en waardoor de toekomst van ZFS onduidelijk is. Anderen denken dat Apple zijn eigen bestandssysteem aan het bouwen is. Beide verklaringen lijken niet plausibel omdat Apple zelf al meer dan drie jaar actief is met het porten van ZFS naar Mac OS X. Een waarschijnlijker verklaring zou zijn dat Apple ZFS nog niet als voldoende klaar beschouwt, en de hoop is dan dat de ondersteuning alsnog zal verschijnen in Mac OS X 10.7. Bron: Techworld