Apple flirtte in de serverversie van Mac OS X Leopard (10.5) eventjes met ZFS, het bestandssysteem dat Sun in OpenSolaris gebruikt. In Snow Leopard werd echter de ondersteuning van het bestandssysteem verwijderd, wat heel wat vragen opriep. Sommigen hoopten dat Apple zijn ZFS-port nog niet als voldoende volwassen beschouwde en de introductie zou uitstellen tot Mac OS X 10.7, maar die hoop is nu voorgoed de grond in geboord. Sinds vrijdag toont de projectpagina van het ZFS-project van Apple de korte vermelding "Het ZFS-project is stopgezet. De mailing list en repository zullen binnenkort ook verwijderd worden."

Geruchtenmolen

Meer uitleg komt er zoals gewoonlijk niet van Apple, wat de geruchtenmolen uiteraard heeft aangezwengeld. De overname van Sun door Oracle zou wel eens een reden kunnen zijn, omdat Oracle aan zijn eigen bestandssysteem aan het werken is dat met ZFS concurreert: Btrfs. Het is onzeker of Oracle twee bestandssystemen met gelijksoortige features zal willen blijven ontwikkelen. Bovendien hangt er een schaduw boven ZFS omdat het volgens NetApp inbreuken bevat op zijn patenten. ZFS is dus voor Apple een bestandssysteem waaromheen heel wat onzekerheid hangt: het heeft met mogelijke patentinbreuken af te rekenen en wordt misschien zelfs niet verder ontwikkeld door de originele ontwikkelaars.

Sommigen zoeken de oorzaak van de beslissing in licentieproblemen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk omdat Apple ook DTrace in Mac OS X heeft opgenomen, een ander open source project van Sun met dezelfde licentie (CDDL) als ZFS. Op de zfs-discuss mailing list suggereert iemand dat Apple een privélicentie van Sun wilde aanschaffen met technische support en vrijwaring tegen rechtszaken. Apple en Sun zouden hierover niet tot een overeenkomst zijn gekomen, met het bekende gevolg. Jeff Bonwick, die het Sun-team leidt dat ZFS ontwikkelt, heeft dit bevestigd zonder verdere details te geven.

Eigen bestandssysteem?

Apple's verouderde bestandssysteem HFS+ zal toch ooit vervangen moeten worden. Sommigen suggereren Btrfs van Oracle als een mogelijke kandidaat, maar aangezien de code onder de GPL-licentie valt is het niet interessant voor Mac OS X. Een andere kandidaat is HAMMER, het bestandssysteem van DragonFlyBSD. De code hiervan gebruikt een BSD-licentie en is dus perfect bruikbaar voor Mac OS X.

Maar het lijkt er ook op dat Apple zijn eigen nieuwe bestandssysteem wil ontwikkelen, of daar al aan bezig is, in de plaats van te vertrouwen op een externe partij. Apple heeft onlangs immers op zijn website een vacature geplaatst voor een bestandssysteemingenieur. De functieomschrijving heeft het niet alleen over het onderhoud van bestaande bestandssystemen, maar ook over het ontwerp, de implementatie en de ondersteuning van toekomstige bestandssysteemtechnologieën.

Open source

Omdat de ZFS-port naar Mac OS X open source is, kan het bestandssysteem nog altijd gebruikt worden, zelfs al ondersteunt Apple het officieel niet. ZFS-enthousiastelingen hebben daarom het zfs-macos-project opgezet met de code, evenals een gelijknamige mailing list.

Bron: Techworld