VirnetX heeft aangegeven dat de eis om twee van de populairste diensten van Apple uit te laten schakelen wellicht wat buitensporig is, maar dat het hard nodig is omdat het bedrijf "onherstelbare schade" lijdt door de patentinbreuken.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf Apple voor de rechter sleept. In 2012 moest het bedrijf in Cupertino 368 miljoen dollar betalen in een soortgelijke zaak. In 2014 kreeg VirnetX het bijna voor elkaar om 1 procent aan royalty's te krijgen van Apple op de verkoop van alle iPhones en iPads. Beide eisen zijn uiteindelijk in hoger beroep verworpen.

Ongeldige claims

Apple heeft aan Fortune laten weten dat VirnetX's patentclaims ongeldig zijn en dat deze rechtszaak vooral aangeeft dat "het patentstelsel flink op de schop moet".

VirnetX is inmiddels door verschillende partijen waaronder de pers gelabeld als "Patenttrol", een bedrijf dat vooral bestaat om (nep)patenten te verzamelen en grotere bedrijven aan te klagen om flinke schadevergoedingen los te peuteren. VirnetX's CEO, Kendall Larsen, verwerpt het label en legt op z'n website uit waarom dat niet het geval is.