De patentaanvraag laat een dienst zien waarbij locaties worden bepaald via zendmasten of gps. De locatie van de gebruiker wordt vervolgens op een kaart weergegeven.

Dat lijkt erg op de functionaliteiten van het eerder door Google uitgebrachte Latitude. Met Latitude kunnen vrienden, familie en andere contacten realtime worden gelocaliseerd door middel van gps of triangulatie van gsm-antennes. In het patent is ook een camera aan de voorkant van de telefoon te zien, een mogelijke aanpassing aan de iPhone die vaker terug is gekomen in patenten.

App geweigerd

De zoekgigant maakte eerder een App voor de iPhone die werd geweigerd, via de iPhone is wel de web-applicatie bereikbaar. Dit voedt speculaties van 9to5mac dat Apple Google op de bank wil laten zitten totdat de eigen dienst klaar is.

Google en Apple zijn zeker niet de enige bedrijven die zich bewegen op het gebied van locatiediensten. Er zijn veel alternatieven zoals Loopt of de vorig jaar door Nokia overgenomen startup Plazes. Ook de Nederlandse startup IRL Connect ontwikkelt een op locatiegegevens gebaseerd sociaal netwerk.

Acute privacydreiging

Vlak na het uitkomen van Latitude werden dergelijke diensten in het algemeen en Latitude in het bijzonder een 'acute privacydreiging' genoemd. De conclusie van Privacy International (PI): "Zoals het er nu voorstaat, is Latitude een geschenk voor stalkers, spionerende werkgevers, jaloerse partners en obsessieve vrienden."