"Dit zou moeten leiden naar meer apps, betere apps en meer innovatie," aldus Jan Dawson, chief analyst bij Jackdaw Research. Apple past dit nieuwe model toe op alle appcategorie├źn.

Apple verlaagt tegelijkertijd hiermee ook het percentage dat ontwikkelaars af moeten staan als zij een app verkopen. Dit was 30 procent en wordt verlaagt naar 15 procent als geregistreerde gebruikers langer dan een jaar hun inschrijving behouden.

Deze nieuwe appstore-regels worden komende herfst toegepast maar ontwikkelaars die al met inschrijvingen werken en leden die al langer dan een jaar actief zijn kunnen vanaf maandag al aan de slag met de nieuwe regeling.

Apple heeft deze regels toegepast om klagende ontwikkelaars tegemoet te komen. Het is voor veel ontwikkelaars nog steeds moeilijk echt winst te maken via hun apps en het bedrijf uit Cupertino probeert daar met deze maatregel wat aan te doen. Nu is het nog zo dat gebruikers eenmalig betalen voor een app. Het nieuwe model maakt het mogelijk geld te vragen voor grote app-updates en advertenties weer te geven binnen apps.