Dat schrijft Brian Jones, een office program manager van Microsoft, in zijn blog. “Als we de commentaren trimmen door ze te groeperen wordt de lijst een stuk handelbaarder, maar het is nog steeds erg veel”, schrijft hij in de post. De commentaren zijn ook online op te vragen.

Afgelopen zomer zag Microsoft zijn poging om OOXML naast ODF te krijgen afketsen, ondanks een golf van aanmeldingen van voor-stemmende nieuwe landen. Grootste punt van kritiek was dat OOXML moeilijk te implementeren zou zijn, en niet genoeg interoperabiliteit vertoont met ODF, al wel een ISO standaard. Ook de vorm van de aanvraag zette kwaad bloed: dat gebeurde met een omweg via de ECMA, een commerciele standaardenorganisatie die OOXML wel heeft geaccepteerd, en was 6000 pagina’s erg lang voor een versnelde procedure.

“Dat aantal is best veel. De controverse rond OOXML is inderdaad behoorlijk”, zegt directeur Michiel Leenaars van ISOC.nl en lid van de NEN normcommissie die namens Nederland oordeelt over ISO documentenstandaarden. Leenaars is zelf geen fan van OOXML, en hij is dan ook niet verbaasd dat OOXML zoveel commentaar heeft gekregen. “Dat commentaar moet serieus worden genomen”, zegt hij, “want het zijn wel landelijke commissies die ze indienen, en dat doen ze niet zomaar.” Namens Nederland is geen commentaar verstuurd, omdat binnen de NEN unanimiteit vereist is, met Microsoft ook vertegenwoordigd in de commissie. “Dat is natuurlijk een zwaktebod dat ten koste gaat van het standaardisatieproces, en je kunt je afvragen of onze stemmingsprocedure voor dit soort gevallen wel tot het gewenste resultaat leidt", zegt Leenaars. Bron: Techworld