“Of je nu kijkt naar financials, telecom, sales, supply chain management of biotechologie; voor al deze sectoren is ict het antwoord in deze tijd”, aldus Ballmer in zijn keynote tijdens het Technet Live evenement donderdag in Den Haag.

“Tuurlijk, we zien de verkopen van servers en pc’s momenteel drastisch afnemen, maar ik geloof dat een geweldige periode in het vooruitzicht ligt”, waarmee de Microsoft-directeur doelde op de introductie van Windows 7 en Windows Server 2008 R2 voor het bedrijfsleven.

“De economie zet een nieuwe standaard. Dat betekent dat ict ook een nieuwe standaard zal moeten zetten. Deze nieuwe ict-standaard noemen we ‘The New Efficiency’”, stelde Ballmer, die constateert dat binnen ict een enorme druk is ontstaan om op ict-budgetten te korten en/of efficiënter te besteden. “Over de technologie die wij als Microsoft nu ontwikkeld hebben, kan ik niet enthousiast genoeg zijn."

Ict is belangrijker dan ooit

Steve Ballmer haalde in zijn keynote een recent onderzoek aan van marktonderzoeker IDC waarin de conclusie werd getrokken dat ict drie keer zo snel zal groeien als de wereldwijde economie. “Dat betekent dat ict belangrijker zal zijn dan ooit”, waarbij Ballmer een aantal tabellen liet zien waarin een groei van banen tot 2013 voorspeld werd. De directeur vertelde ook even over zijn eigen verleden als werknemer bij Microsoft. “Toen ik bij Microsoft kwam, lang geleden, was dat in de tijd van mainframes. Ik heb de opkomst van de pc meegemaakt, en van grafische user interfaces, zelfs het nieuwe Web 2.0… waarvan ik eigenlijk nog steeds niet weet wat daar precies mee bedoeld wordt”, grapte Ballmer.

“Vijf jaar geleden brachten we een versie van Windows Server uit waarvan de slogan was: ‘doe meer met minder’. Nu wil ik een nieuwe slogan introduceren en het omdraaien: ‘met minder kun je meer doen’. Wat we doen met onze nieuwe producten is kosten reduceren en productiviteit vergroten binnen de bedrijfsomgeving”, zo voorziet de opvolger van Bill Gates.

Over de features van Windows 7 is Ballmer duidelijk: “Er zijn bergen aan nieuwe mogelijkheden. Elke gebruiker zal binnen Windows 7 iets kunnen vinden wat hem of haar zal aanspreken.” Ook liet hij weten naar welke mogelijkheid hijzelf het meeste heeft uitgekeken. “Het vernieuwde beheer van draadloze netwerken vind ik ideaal.” Over zijn zoons sprak hij ook: “Zij vinden Homegroup geweldig om snel data te kunnen delen. Data waarvan ik hoop dat die legaal verkregen is”, aldus de goedgemutste Ballmer.

Virtualisatie cruciaal

“De belangrijkste technologie is nu virtualisatie. Met Live Migration en Hyper-V in Server 2008 R2 is er geen goedkoper, effectiever middel voorhanden om de kosten van het datacenter te verminderen. Het automatiseren wat nu mogelijk wordt, maakt het datacenter efficiënter dan ooit tevoren.” Een studie van Getronics laat zien dat Windows 7 in combinatie met Server 2008 R2 een kostenbesparing kan opleveren van € 77 per ingerichte desktop per jaar. Energiebesparing is één van de grootste posten hierbinnen: de energieconsumptie kan met 13 % omlaag, wat voor het gemiddelde bedrijf € 13 per jaar per computer oplevert.

“De belangrijkste reden om over te stappen naar de combinatie van Server 2008 R2 en Windows 7 ligt voor iedereen anders”, reageerde Ballmer op een vraag uit het publiek. “Het argument voor CIO’s is meer efficiency, voor het bedrijf zijn het de kosten en de eindgebruiker wil gebruiksgemak. Voor ons heeft het laatste argument het zwaarst gewogen.”

Windows 7 en Server 2008 R2 samen

Ballmer raadt bedrijven tot slot aan om zowel voor Windows 7 als Server 2008 R2 te kiezen als investering. “Het liefst kiezen ze voor allebei, dat is absoluut het beste. Los van elkaar kan, maar het gaat beter wanneer ze samen gebruikt worden”, aldus de ceo, die niet verwacht dat de acceptatie van de losse producten vertraging oploopt door de hechte integratie.

Bron: Techworld