Het is voor het eerst dat Microsoft officieel bekendmaakt dat de opvolger van Windows 7 volgend jaar uitkomt. Het is bovendien ook de eerste keer dat een medewerker van Microsoft het OS Windows 8 heeft genoemd.

Juli 2011 tot zomer 2012

Eerder lekten al wel verschillende data uit over de release van Windows 8. Zo stelde een ex-medewerker van Microsoft in februari 2010 dat het OS al in juli 2011 zou uitkomen. In oktober van dat jaar sprak Microsoft Nederland voor haar beurt door aan te geven dat Windows 8 ‘binnen twee jaar’ op de markt zou komen.

Een in februari uitgelekte roadmap van Dell sprak over een te lanceren tablet met Windows 8 in het eerste kwartaal van 2012. Een maand later sprak Bloomberg over een release van Windows 8 voor tablets in de zomer van 2012. Het is niet duidelijk wie er exact gelijk krijgt, Ballmer heeft namelijk geen maand of kwartaal genoemd waarin het OS gelanceerd wordt.

’Presentatie Windows 8-tablet’

Windows 8 zal in ieder geval een vernieuwde gebruikersinterface hebben. Daarnaast maakte Microsoft eerder al bekend dat het besturingssysteem voor het eerst beschikbaar komt op processors die gemaakt zijn volgens de ARM-architectuur. Het platform moet daardoor aantrekkelijker worden voort tablets.

Windows-voorman Steven Sinofsky zal volgens het weblog Winrumors volgende week overigens een technology preview van Windows 8 voor tablets tonen. Sinofsky spreekt dan op de All Things Digital D9 conferentie. Winrumors baseert zich hierbij op een anonieme bron. In januari van dit jaar toonde Microsoft op de CES al een werkende versie van Windows 8 voor ARM. Die versie had echter nog geen grafische omgeving.