De reactie van Gartner op de overname is misschien het beste te omschrijven als 'gereserveerd'. "Oracle's hoofdmotief is niet het overnemen van technologie, maar het veroveren van marktaandeel." De voorsprong van koplopers IBM en Oracle/BEA op de overige competitie wordt behoorlijk. Wel denkt Gartner dat Microsoft en SAP flink wat tegengas gaan geven op de bredere markt voor applicatie-infrastructuren.

Gartner-analist Massimo Pezzini voorspelt dat het voor Oracle nog een hele klus gaat worden om BEA Systems te integreren. "BEA's portfolio en Oracle Fusion Middleware overlappen elkaar flink, dus een overname vergt nog flink wat denkwerk. Sommige BEA-producten – zoals Tuxedo en WebLogic Server – zorgen door onderhoud voor een aanzienlijke omzet. Dus het zou in het belang van Oracle zijn om ze te blijven ondersteunen, zelfs als ze geen strategisch onderdeel meer vormen van de Oracle Fusion Middleware.”

Gartner sluit zelfs niet uit dat sommige Oracle-producten worden vervangen door de tegenhangers van BEA. "De technologie van BEA is over het algemeen van een hoge kwaliteit, dus het staat niet vast dat Oracle's eigen producten altijd als strategisch worden gezien”, aldus Massimo.

Plannen onduidelijk

Volgens Gartner kunnen een lange overnameperiode en de onduidelijkheid over Oracle's plannen schadelijk zijn voor zowel Oracle als voor de BEA-producten. Massimo: "Hoewel Oracle heeft aangegeven dat het investeringen in BEA-producten zal beschermen, zijn de roadmap en de convergentieplannen nog steeds onduidelijk. Dit biedt mogelijkheden voor spelers als IBM, Software AG, Tibco Software, Progress Software en Red Hat."

Analist Ian Finley van AMR Research denkt dat vooral IBM zijn voordeel kan doen met de Oracle/BEA-deal. Op de korte termijn kan IBM voordeel halen uit de 'fear, uncertainty and doubt'. Op de langere termijn kan het voor IBM voordelig zijn dat Oracle en BEA nog maar één concurrent vormen, in plaats van twee. Het is volgens Finley onwaarschijnlijk dat een verkoper in de toekomst met zowel de Oracle Fusion-middleware als met de BEA-producten de boer opgaat.

Forrester positiever

Analist James Kobielus van Forrester Research is positiever. "Het is een goede overname voor zowel Oracle als voor BEA", zo vertelt hij de nieuwsdienst van IDG. De overname kan sommige gaten in het portfolio van Oracle opvullen. "BEA heeft op sommige gebieden een sterk aanbod, zoals het verwerken van complexe events. Ook heeft het een sterk platform voor business intelligence."

Ook is Kobielus niet bang dat Oracle een streep zet door de ondersteuning van BEA-software. "In het verleden heeft Oracle altijd goed werk verricht bij het overnemen van merken, door ze te koppelen aan het Fusion-middleware portfolio.” Forrester-collega Mike Gilpin valt bij: “Het is ook niet in het belang van Oracle om klanten tegen zich in het harnas te jagen."

Hogere kosten

Wel verwacht Forrester dat gebruikers van onder andere WebLogic- en AquaLogic-producten te maken krijgen met hogere kosten. De belofte van 'lifetime support' betekent meestal dat je producten niet hoeft te dumpen, maar wel een hogere prijs betaalt voor ondersteuning. BEA-klanten die migreren naar Oracle betalen weer voor de migratie, zo staat in een rapport dat Forrester al in oktober opstelde toen Oracle zijn bod voor het eerst uitbracht.

In hetzelfde rapport voorspelt Forrester dat Oracle zijn eigen WebCenter naar voren zal schuiven ten koste van BEA's portalservers. Maar ook Oracle-gebruikers zullen de dans niet ontspringen. "BEA's integration server-producten zijn krachtiger dan die van Oracle, en dat geldt ook voor BEA's nieuwe event management-software."

Bron: Techworld