Via de mailinglijst van OpenStreetmap kregen de Nederlandse leden vandaag een merkwaardige mail van Stefan de Konink, een actief communitylid. Daarin waarschuwt hij de leden dat de bestuursleden van de OpenStreetMap Foundation binnenkort een mailtje zullen krijgen waarin een licentieverandering wordt gepresenteerd.

Onbekende licentie

Volgens Stefan de Konink wil Cloud Made, het bedrijf van Nick Black, de Creative Commons Share Alike licentie vervangen voor een “nog onbekende licentie, die niet geheel transparant tot stand is gekomen, en waarvan niemand de juridische impact kent en die bovenal nog door niemand wordt gebruikt”, zo schrijft hij. Alleen de core bestuursleden zullen stemrecht hebben, de consulting members hebben dat niet.

De nieuwe licentie zal meer ‘vrijheden’ bieden aan de eindgebruiker. Daarmee krijgt het bedrijf van de oprichter van OSM de kans om OSM-data commercieel te exploiteren, aangezien het ’virale effect’ uit OSM wordt verwijderd. Bedrijven kunnen dan informatie toevoegen aan de kaarten en ze vervolgens betaald verspreiden, zonder dat die data ook aan de OSM-gemeenschap hoeven te geven.

Achterdochtig

Deze gang van zaken wekt natuurlijk wat achterdocht. Nick Black is OpenStreetMap ooit begonnen omdat hij vond dat kaarten vrij moeten zijn. Vervolgens is er een heel legioen vrijwilligers aan de slag gegaan om die kaarten ook daadwerkelijk in te vullen. Zij hebben de data verzorgd. Nu lijkt het erop dat Black die data vooral wil gebruiken om geld te verdienen.

De vrijwilligers krijgen de mogelijkheid om niet akkoord te gaan, aldus de mail van Stefan de Konink. Maar dan bestaat de kans dat al de data die ze hebben ingebracht wordt verwijderd. In zijn mail zegt De Konink dat als het hard gespeeld gaat worden alle data die onder de Creative Commons by Share Alike licentie valt zal worden geforkt naar een eigen infrastructuur. “Dit is geen obstructie noch een dreigement, slechts een garantie dat geen druppel data verloren zal gaan”, zo schrijft De Konink in zijn mail.

Het laatste woord

Niet alleen in Nederland komen mensen in het geweer. Stefan de Krijger vertelt dat ook de gemeenschappen in Italië en Duitsland op de hoogte zijn gebracht. Uit de laatste hoek hoorde hij het volgende:

“Very likely that the community will oppose any attempt to rush through a licence.”

Blijkbaar is over deze zaak nog lang niet het laatste woord gezegd.

Bron: Techworld