Dat concludeert onderzoeksbureau Saugatuck Research, naar aanleiding van een onderzoek onder it-beslissers en cio's bij 133 verschillende bedrijven wereldwijd.

Volgens het onderzoeksbureau vindt er de komende jaren een heuse omslag plaats; waar aan het eind van 2007 nog maar 18 procent van de bedrijven Linux gebruikt, zal dit tegen 2012 bijna 50 procent zijn.

"Linux-systemen, en open-sourcesoftware in het algemeen, hebben nu definitief de massa bereikt", aldus Bruce Guptill en Bill McNee, auteurs van het rapport.

It-directeuren die deze trend tot nu toe hebben genegeerd, moeten hun positie heroverwegen, vinden Guptill en McNee. "Recente deals en aankondingingen van Oracle en Microsoft hebben de 'open-source is bedrijfswaardig'-boodschap, die al langer verkondigd wordt door IBM en Unisys, alleen maar versterkt."

'Grote fabrikanten' moeten eveneens hun ogen openen, vinden de onderzoekers. "Grote fabrikanten houden nog steeds vast aan besturingssystemen die uit te melken zijn." Bron: Techworld