Dit concludeert de Software Business Alliance (BSA) op basis van een grootschalig onderzoek naar oneigenlijk gebruik van commerciële software binnen bedrijven.

Uit het onderzoek (pdf), dat in samenwerking met IDC werd uitgevoerd, blijkt dat de schade die softwarebedrijven in Nederland leiden als gevolg van illegaal gebruikte software, de afgelopen jaren is gedaald.

In 2004 bedroeg het omzetverlies van softwarefabrikanten volgens de softwarewaakhond in Nederland nog 628 miljoen dollar. Dit is vorig jaar gedaald tot 596 miljoen dollar. Het 'piraterijpercentage' is daarentegen gelijk gebleven (30 procent).

Volgens de BSA komt dit doordat bedrijven steeds vaker kiezen voor een open-sourcepakket. Wat volgens de organisatie ook meespeelt, is de prijs van software. Hoewel de prijzen nauwelijks lijken te dalen, kopen bedrijven hun software steeds professioneler en tegen scherpere prijzen in. "Dit leidt tot grotere kortingen, waardoor de totale softwarekosten afnemen", aldus de BSA. Bron: Techworld