De BSA zegt momenteel nog honderd andere 'misstanden' te onderzoeken.

Het hooggerechtshof in Londen behandelt nu een zaak tegen teleconferentieprovider ACT. Het bedrijf, dat 350 mensen in dienst heeft, zou op 125 pc's illegale software hebben staan.

De tweede zaak – aangediend bij het Central London County Court – loopt tegen advocatenkantoor Thompson & Co. Daar zouden 23 pc's draaien met ongelicenseerde Microsoft-software.

Hoe de BSA achter de 'misstanden' is gekomen, is onbekend. Een woordvoerder kan alleen bevestigen dat de 'onregelmatigheden' door onbekende bronnen zijn gerapporteerd en dat deze in opdracht van Microsoft zijn onderzocht.

De BSA meldt dat bedrijven 'die met opzet illegale software gebruiken en pertinent weigeren om te voldoen aan de licentieregels' er rekening mee moeten houden dat daar 'serieuze gevolgen' aan zijn verbonden.

In Groot-Brittannië roepen de onlangs gestarte zaken veel verontwaardiging op, onder meer omdat bekend is dat de BSA tipgevers bedragen tot maximaal 20.000 pond (29.500 euro) betaalt. Werknemers of bedrijven zouden op deze manier gestimuleerd worden om voormalige werkgevers of concurrenten aan te geven. Bron: Techworld