VPN-patenttrol VirnetX die ooit een rechtszaak tegen Microsoft won om een serie patenten op beveiligde communicatie, klaagt de softwaregigant opnieuw aan om dezelfde reeks patenten. Microsoft werd in 2010 veroordeeld tot het betalen van een boete van 106 miljoen dollar en nam later voor 200 miljoen dollar een licentie op de VPN-technieken van het patentbedrijf.

Skype valt buiten deal

In die zaak draaide het om dezelfde patenten, maar Skype valt volgens het bedrijf niet binnen de licentie die Microsoft sloot met VirnetX. "Ook al heeft Microsoft in een eerder stadium een patentlicentie met VirnetX heeft gesloten, denken we dat er inbreuk wordt gepleegd op onze patenten buiten de scope van de originele licentie", zegt CEO Kendall Larsen patentbedrijf in een persbericht.

Het bedrijf noemt de eerder gesloten licentieovereenkomst met Microsoft beperkt en wijst erop dat Skype is overgenomen door de softwarereus nadat de deal met VirnetX werd gesloten. Daarom moet Microsoft volgens de trol over de brug komen met nog meer geld en het bedrijf eist een distributieverbod op de software en een schadevergoeding.

Succes VPN-trol

VirnetX is een beruchte patenttrol die het ene bedrijf na het andere pakt omdat er inbreuk wordt gemaakt als ze software implementeren die een VPN-verbinding aanmaakt. Ook ging het bedrijf al eens met succes achter Apple aan. Netwerkgigant Cisco behaalde eerder dit jaar wél een overwinning op VirnetX.

Daarnaast heeft de trol de reputatie meteen na een overwinning in een hogere versnelling te schakelen en ook andere producten aan te vallen. Nadat Microsoft schuldig werd bevonden aan patentinbreuk met Windows XP en Vista, viel het bedrijf de reus aan met een nieuwe claim op Windows 7. Twee maanden later sloot Microsoft de licentiedeal.

Ook Apple ondervond de vastbijttechniek van VirnetX. Na een overwinning op Apple, maakte het bedrijf een nieuwe zaak aanhangig om geld te eisen voor de eerder niet meegenomen apparaten als de iPhone 5 en iPad Mini.