Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat dat ook daadwerkelijk zal gebeuren. Virtualisatie verandert immers niets aan de operating environment van de applicatie. Hetzelfde geldt voor SaaS: dat heeft alleen consequenties voor de interface naar de gebruiker, niet voor de functionaliteit en de applicatie zelf. Dan waren de Java-applets en ActiveX-controls destijds grotere bedreigingen voor het desktopbesturingssysteem.

Sterker nog, op dit moment zien we virtualisatie juist wegzakken in de software-hardware stack. Leveranciers als Microsoft en Red Hat nemen eigen virtualisatiesoftware en faciliteiten voor anderen op in hun besturingssystemen. Te zijner tijd zal virtualisatie op deze platforms eenzelfde plaats innemen als dat op de mainframe- en Unix-platformen nu al het geval is.

Embedded hypervisors

Een ander teken aan de wand is de introductie van embedded versies van VMware en Xen. VMware ESX 3i is een embedded hypervisor die op een flashgeheugen van 32 MB past. Voorheen nam het op Red Hat gebaseerde systeem minimaal 2 GB in beslag. Omdat nu ook geen harde schijf meer nodig is, gaat het stroomverbruik van het systeem omlaag en de betrouwbaarheid omhoog. Bovendien verdwijnt hiermee de Service Console, volgens Jeremy van Doorn, senior systems engineer bij VMware, verantwoordelijk voor de helft van de VMware patches. ESX 3i wordt inmiddels geleverd op servers van Dell, Fujitsu, HP, IBM en NEC.

Citrix, dat onlangs XenSource overnam, is op zijn beurt met Dell overeengekomen XenServer OEM Edition op de PowerEdge Servers te gaan leveren. Hoewel deze embedded hypervisor vooral als opstapje naar de volledige Enterprise Edition wordt gepositioneerd, is het niet noodzakelijk om op te waarderen. HP levert inmiddels al XenServer Enterprise Edition op zijn ProLiant- en BladeSystem-servers.

Just Enough Operating System

De gevallen waarbij softwareleveranciers een groot deel van het besturingssysteem wegknippen om hun applicaties ‘ direct’ op de hardware te kunnen draaien (JeOS: Just Enough Operating System) blijven toch uitzonderingen. Oracle deed jaren geleden een poging met de Raw Iron variant van versie 8i. Deze moest op een gestripte versie van Solaris draaien, waarbij het besturingssysteem alleen fungeerde als een dunne hardware-abstractielaag. Uiteindelijk brachten Intel en HP wel de Oracle 8i Appliance uit, maar daar is het dan ook bij gebleven.

Hoewel Oracle zijn Appliance aan de man bracht als een kant-en-klare oplossing, ging het er natuurlijk om Microsoft een hak te zetten. Door het besturingssysteem er tussenuit te halen, zou de opmars van Windows in het datacenter vertraagd moeten worden. Wat Oracle tegenwoordig Information Appliance Foundations noemt, zijn gewoon standaard-configuraties van database, operating system, serverhardware en storage.

Specifieke workloads

Het is niet zo verwonderlijk dat teruggesnoeide softwarestacks en appliances zo lastig te verkopen zijn. Daarmee gaat immers belangrijke functionaliteit van het besturingssysteem verloren. Er zitten maar weinig beheerders te wachten op een systeem zonder faciliteiten voor beveiliging, beheer, troubleshooting en back-up/restore. Bovendien beweegt de markt zich juist weer naar gelaagde, gedistribueerde en componentgebaseerde architecturen, waarbij applicaties, middleware, transactieverwerkers en storage op aparte systemen draaien.

Wel zien we de opmars van hardware voor specifieke workloads. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de mainframes van IBM, met apart geconfigureerde processors voor Linux, Java en databases. Azul verkoopt zijn Compute Appliances met de Vega-processors die speciaal ontworpen zijn voor het uitvoeren van Java-code. En BEA levert met Liquid VM een Java Virtual Machine (JVM) die direct op de VMware-hypervisor kan draaien.

Virtuele appliances

VMware zelf biedt al jaren voorgebakken images aan als Virtual Appliances. Dat gaat vaak om Linux- en open source-gebaseerde configuraties, voor demoversies of specifieke toepassingen. Red Hat kondigde onlangs een gestripte versie van zijn Enterprise Linux (RHEL) aan. Het Appliance Operating System (AOS) kan door leveranciers van virtuele appliances worden gebruikt om images te bouwen. Opvallend is echter dat Red Hat in zijn persbericht ook gelijk een oproep doet aan belangstellende softwareleveranciers om zich te melden.

Bron: Techworld