De OpenSolaris Governing Board heeft gisteren met algemene stemmen een motie aangenomen waarmee het orgaan zichzelf ontbindt. De motie die is ingediend door voorzitter John Plocher is gepubliceerd op de mailinglist. Het is nu aan Oracle om een nieuw bestuur aan te wijzen.

Frustratie

Uit de motie blijkt de frustratie van het bestuur, dat nauwelijks nog response kreeg vanuit Oracle. De e-mail aan de ontwikkelaars is eveneens in het verkeerde keelgat geschoten. Zonder de ondersteuning van Oracle heeft het ontwikkelen aan OpenSolaris weinig zin, stelt Plocher. “Het enthousiasme voor het doorgaan met open ontwikkeling van de OpenSolaris code basis is duidelijk van Oracle (en dus van deze gemeenschap) overgegaan in de handen van andere gemeenschappen”, stelt hij verder. Daarmee verwijst hij naar Illumos, de fork van OpenSolaris die begin deze maand is aangekondigd.

Ultimatum

Sinds de overname van Sun heeft Oracle het OpenSolaris project effectief stilgelegd. In maart 2010 zou er nog een update uitkomen, maar die bleef uit. Het bestuur werd niet ingelicht over de redenen daarvoor. In juli stelde het bestuur Oracle een ultimatum. Oracle moest zich duidelijk verbinden aan het bestuur, en anders zou dat zijn ontslag indienen. Dat laatste is nu dus gebeurd, nadat Oracle in een memo duidelijk maakte dat het niet van plan was om nog nieuwe versies van OpenSolaris uit te brengen.

Bron: Techworld