In de nieuwe betaversie Bing Maps heeft Microsoft een groot aantal nieuwe functies toegevoegd om daarmee de concurrentiestrijd met Google Maps op scherp te zetten. Een van de onderdelen is Streetview-concurrent Streetside.

Streetside maakt gebruik van Silverlightechnologie om zo'n vloeiend mogelijk beeld te krijgen. De beelden bieden net zoals bij Streetview de mogelijkheid om beelden van 360 graden te bekijken. Verder zijn er een kompas, straatnamen en een overzichtskaart. Streetside is een voortzetting van een 2,5 jaar oud pilotprogramma dat werd gebruikt in Live Search Maps. Streetside is op dit moment beschikbaar voor grotere Amerikaanse steden.

Photosynth

Naast Straatside heeft Microsoft ook Photosynth geïntegreerd in Bing Maps. "Het is nu letterlijk mogelijk om vanuit de ruimte in te zoomen tot in iemands woonkamer, geen grapje...", blogt Chris Pendleton, Bing Maps Technical Evangelist. Photosynth is een techniek om verschillende foto's die gemaakt zijn van een bepaalde plek aan elkaar te plakken zodat het een geheel wordt.

Voorheen gebeurde dat al met gebruikersfoto's van Flickr om de Notre Dame driedimensionaal te reconstrueren. Als voorbeeld is er nu een stuk van de de Leidsegracht en de Keizersgracht in Amsterdam gefotografeerd (klik op de foto in de sidebar). Ook hiervoor wordt Silverlight gebruikt. Gebruikers kunnen zelf bepalen of een Photosynth wel of niet in Bing Maps verschijnt.

Onder de motorkap

Naast deze aanpassingen wordt er ook een Application Gallery toegevoegd voor het aanbrengen van lagen data boven op de kaarten. Een van de eerste is een Twitter-applicatie die geolocatie gebruikt om twitterberichten bovenop een kaart te laten zien op de locaties waar ze gepost zijn. Dat kan mensen bijvoorbeeld helpen bij het volgen van real-time updates bij een lokaal nieuwsevenement. Via Local Lens worden lokale blogposts geïndexeerd die ook in een laag op de kaart worden gelegd.

Naast de zichtbare aanpassingen werd ook onder de motorkap gesleuteld. Zo werd bijvoorbeeld de zoekfunctie verbeterd. Om de betaversie van Bing Maps te kunnen gebruiken is een Silverlight-plugin nodig. De bestaande versie, die gebruik maakt van AJAX is ook nog beschikbaar, maar Microsoft gaat verder ontwikkelen in de Silverlight-omgeving.

Streetside