Als eigenaar van een machine met Windows 7 of 8.1 wordt je regelmatig geattendeerd dat je kan upgraden naar Windows 10. Krijg je die melding, dan betekent dat dat je tevens al installatiebestanden van Windows 10 op je machine hebt staan. Om jezelf meer controle te geven over die Windows 10-upgrade, heeft een ex-HP-werknemers een app gemaakt, Win10WiWi genaamd.

Proces kan worden teruggedraaid

Ontwerper Yves Gattegno verzekert The Inquirer dat het blokkeerproces ook weer kan worden teruggedraaid, zodat je als je daar helemaal klaar voor bent alsnog naar Windows 10 kan upgraden. Hij zegt dat hij de app heeft ontwikkeld vanwege de "agressieve methode" die Microsoft hanteert om mensen naar het nieuwe besturingssysteem te krijgen en persoonlijk verder niets heeft tegen Windows 10 zelf.

"Het was chiquer geweest als Microsoft de mogelijkheid had geschapen om via een vinkje te kunnen afzien van de upgrade, zodat je niet steeds wordt lastig gevallen. Ook is het erg sneaky dat er 3 tot 6 GB aan bestanden zonder je toestemming wordt gedownload naar je harde schijf."