Het spoor begint bij een Italiaanse Windows fansite met de naam Windowsette, die de hand heeft weten te leggen op een paar Microsoft presentaties waaruit duidelijk wordt waar Microsoft heen wil met Windows 8. De geheime informatie kwam vervolgens op Engelstalige sites, waaronder Microsoft Kitchen en Microsoft Journal, die de PowerPoint slides klaarmaakten voor het grotere publiek.

Gezichtsherkenning

De zogenaamde interne documenten, die ofwel echt zijn of erg indrukwekkende vervalsingen, geven een overzicht van de Windows 8 blueprints. Er gaan snellere opstarttijden komen, ondersteuning voor snelle verbindingsstandaarden als USB 3.0 en Bluetooth 3.0, een Windows 8 Store, en verder lijken geavanceerde technologieën zoals gezichtsherkenning hoog op het prioriteitenlijstje van Redmond te staan. Windows 8 zal waarschijnlijk nieuwe soorten displays ondersteunen, waaronder wireless 3D en HDTV, en het moet voor gebruikers makkelijker maken om zelf diagnoses te stellen als het OS onderuit gaat, en vervolgens moeten ze het zelf kunnen repareren.

De documenten laten geen details los, maar zijn heel duidelijk over de visie. De plannen voor gezichtsherkenning spreken natuurlijk het meest tot de verbeelding. Nu webcams heel gewoon worden op laptops, en nu er steeds meer naar voren gerichte camera’s op smartphones komen, zoals de iPhone 4 en de HTC EVO 4G, is het niet meer dan logisch dat Microsoft daar dingen mee wil gaan doen. Een suggestie uit de documenten: “Windows 8 zou mijn aanwezigheid kunnen opmerken en me dan automatisch inloggen.”

Snel opstarten

Met Windows 8 moet ook nog een ander probleemgebied van Windows worden aangepakt. De vreselijk lange opstarttijden. Een van de grootste voordelen van het toekomstige besturingssysteem van Google is dat het de gebruiker vrijwel direct toegang biedt tot internet. Druk op een knop en je kunt vrijwel direct surfen, je kunt bij je bestanden en bij je e-mail. In vergelijking daarmee geeft het uitgesmeerde opstartproces van Windows je altijd weer even de tijd om een kop koffie te gaan zetten.

Het versnellen van het opstartproces zal zeker een prioriteit zijn in Redmond. “Windows 8 PC’s gaan snel aan, in sommige gevallen vrijwel direct, en zijn klaar voor het werk zonder lange of onverwachte vertragingen. Als klanten hun e-mail willen lezen, sportuitslagen willen bekijken of muziek willen luisteren, dan pakken ze hun pc omdat ze snel kunnen krijgen wat ze willen”, aldus een van de slides.

Mac-achtig

In de documenten staat verder nog een afbeelding van een alles-in-een Windows 8 desktop, die zeker een paar Mac-achtige rillingen over de rug laten gaan (zie de foto). In de specs staan verder een 17 tot 30 inch touch scherm (het lijkt erop dat touch een belangrijke rol zal spelen in Windows 8), een DirectX GPU voor snellere graphics, HD video, login gebaseerd op gezichtsherkenning, en spraakherkenning.

Alles bij elkaar lijken de doelen van Microsoft met Windows 8 ambitieus en indrukwekkend te zijn. We kunnen ons nu alleen nog maar afvragen hoeveel van deze mogelijkheden ook echt in het besturingssysteem zullen zitten als het over een paar jaar in de winkels ligt.

Bron: Techworld