Software appliances bundelen applicaties zoals erp of databases met een besturingsysteem dat is geoptimaliseerd voor die applicatie. Daardoor hoeft de gebruiker nog nauwelijks instellingen aan te brengen en wordt het onderhoud ook veel goedkoper.

Te veel features

"Het probleem met rijke besturingssystemen is dat ze te veel features hebben. Bij appliances kan je sommige van die opties wegnemen, waardoor het sneller naar behoren functioneert," vertelde Jeff Jaffe, chief technology officer van Novell tijdens een interview op de Brainshare conferentie in Salt Lake City.

De uitbreiding naar appliances is een logische stap voor Novell, bepleitte Jaffe. De firma onthulde vorig jaar al een tool waarmee images van desktopinstallaties van Linux gemaakt kunnen worden. Software ontwikkelaars kunnen die gebruiken om de instellingen van de software te bewaren. Jaffe omschreef die tool als "een goed begin", maar voegde toe dat er nog meer werk gedaan moet worden.

Appliances zijn een van de aandachtsgebieden voor SUSE Linux Enterprise 11. Daarnaast ligt de focus op migraties van Unix naar Linux, groene IT en verdere ontwikkeling van Linux op de desktop.

Red Hat te beperkt

Red Hat zette vorig jaar mei al de eerste voorzichtige stap naar appliances via een partnerovereenkomst met databaseleverancier Sybase. In november onthulde Red Hat een officieel programma waarmee softwareontwikkelaars appliances kunnen ontwikkelen die zijn gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux.

Red Hat koos er daarbij echter voor om zo min mogelijk aanpassingen toe te laten. Te veel aanpassingen zouden namelijk de certificatie van software ongedaan kunnen maken, en daardoor neerkomen op een nieuwe Linux distributie.

"We denken dat zij het verkeerd doen," zei Jaffe in reactie op de verschillen tussen de benadering van Red Hat en Novell. "Wij menen dat het mogelijk is eenvoudige versies van de brede distributie te creëren, zonder dat je de certificatie breekt." Het veiligstellen van belangrijke application programming interfaces (api's) moet daaraan bijdragen.

"Er is een evenwicht tussen extra flexibiliteit en het in stand houden van de certificatie."

Meer voor het mkb

Appliances zullen aantrekkelijker zijn voor kleine bedrijven dan voor grote ondernemingen, verwacht Jaffe. Vooral die eerste groep heeft nut van het ontbreken van instellingen en aanpassingen. Bedrijven in dat segment hoeven hechten bovendien minder aan een keuze voor een specifiek besturingssysteem.

"Als je kijkt naar grote it-bedrijven en ziet hoe ver hun structuren zijn ontwikkeld en geïntegreerd, dan besef je dat het lang zal duren voordat appliances aan hun eisen voldoen. Zij willen aan de knopjes zitten en zaken afstemmen. Alles dat in een appliance wordt weggenomen, is juist waar grote bedrijven graag mee spelen."

Als een voorbeeld van de voordelen van appliances voor kleine bedrijven, verwees Jaffe naar een overeenkomst die Novell eerder deze maand had gesloten met SAP. De twee bedrijven hebben samen een appliance ontwikkeld die Suse Linux samenvoegt met SAP's All-in-One software. De SAP-applicatie richt zich op bedrijven met 10 tot 100 werknemers. Bron: Techworld