De Britse overheid vindt BlackBerry 10 niet veilig genoeg voor vertrouwelijke overheidscommunicatie, zo ontdekte The Guardian. De technische afdeling van de Britse geheime dienst GCHQ, de Communications-Electronics Security Group (CESG), heeft het platform vooralsnog afgekeurd voor gebruik binnen de overheid voor vertrouwelijk verkeer.

Update: De CESG meldt dat er nog geen oordeel is gevallen over de veiligheid van BlackBerry 10 en dat het bericht uit The Guardian onjuist is. BlackBerry meldt te verwachten dat de verwachte certificering uiteindelijk wordt verleend. Zie de updates onderaan dit artikel.

Probleem met BlackBerry Balance

Het probleem zou liggen in de toevoeging BlackBerry Balance. Deze optie zorgt ervoor dat bedrijven een aparte app-omgeving kunnen hanteren bij zakelijke BlackBerry-gebruikers. Hierdoor kan het toestel privé worden gebruikt en blijft bedrijfsinformatie gescheiden. Informatie tussen de twee omgevingen zou niet gekopieerd kunnen worden.

Volgens de Britse geheime dienst voldoet BlackBerry Balance daarbij niet aan de gestelde veiligheidsnormen. Precieze details daarover zijn niet gegeven. BlackBerry heeft in een verklaring aan de Britse krant laten weten samen te werken met de CESG en is het beoordelingsproces van de Britse dienst veranderd, waardoor het langer duurt om de benodigde goedkeuring te krijgen.

Z10 niet binnen Britse overheid

Dit betekent wel dat de net geïntroduceerde Z10 nog niet gebruikt kan worden binnen de Britse overheid. BlackBerry 7 werd in het Verenigd Koninkrijk wel geaccepteerd door de CESG en kreeg het kenmerk 'Restricted', wat inhoudt dat het geschikt is voor vertrouwelijk verkeer, maar niet voor topgeheime communicatie.

In de VS sleepte het besturingssysteem beveiligingscertificering FIPS 140-2 binnen, de overheidsstandaard die aangeeft dat de encryptie op het apparaat sterk genoeg is om geheime informatie betrouwbaar te kunnen verwerken. Deze standaard zegt iets de cryptografische modules en geeft verder geen oordeel over applicaties.

Update 11.42 uur: BlackBerry laat Webwereld weten dat de berichten over de CESG-certificering niet waar zijn. "Berichten in de media dat BlackBerry 10 is afgekeurd voor gebruik door de Britse overheid zijn onjuist en misleidend." De fabrikant wijst erop dat het nieuwe beoordelingsproces de reden is dat de goedkeuring vertraging heeft opgelopen. BlackBerry heeft er vertrouwen in dat BlackBerry 10 hetzelfde veilige keurmerk oplevert.

Update 21-03-2013, 9.13 uur: Ook de Britse geheime dienst, die het onderzoek uitvoert, wijst op de onjuistheid van deze berichtgeving. Het onderzoek naar het platform loopt nog steeds en er is nog geen oordeel uitgekomen.