De antitrustdivisie van de Europese Commissie staat daarmee voor een dilemma: Microsofts vrijwillige weglaten van IE8 zou in de praktijk dan niet het gewenste effect hebben voor de markt. Een rondgang van Webwereld onder pc-producenten wijst uit dat die er hoe dan ook naar neigen Microsofts webbrowser Internet Explorer 8 te leveren, soms als voorgeïnstalleerde standaardbrowser.

Browserloos Windows 7

Microsoft heeft weliswaar een voorstel gedaan voor een browserkeuzescherm, maar dat is nog niet definitief. De antitrusttak, onder leiding van Neelie Kroes, bestudeert die concessie nu. Het is nog niet bekend of en wanneer de EC dat voorstel accepteert. Microsoft Nederland zegt tegen Webwereld dat tot die tijd het geplande browserloze Windows 7 doorgaat.

"Tot de EC akkoord is, houden wij vast aan het plan voor een browserloos Windows 7", zegt Bas Paumen, business group lead voor Windows bij Microsoft Nederland. Juridisch gezien staat het bedrijf ook sterk met die beslissing. Het heeft immers al zelf een concessie gedaan en heeft daarna nog een verder gaand voorstel ingediend. Vooruitlopen op een eventuele goedkeuring door de EC zou ook verkeerd kunnen uitpakken voor de softwareproducent.

Oem's kiezen

Consumenten en bedrijfsgebruikers lopen echter geen 'gevaar' een pc zonder browser te krijgen, waarmee ze dan zonder browser een browser zouden moeten downloaden. Pc-producenten en -leveranciers mogen zelf een of meerdere browsers meeleveren. HP kiest voor IE8, Dell selecteert één browser maar noemt die nog niet, en Asus ziet juist mogelijkheden om de klant zelf keuze te bieden.

Pc-gebruikers die een bestaande Windows-machine willen upgraden (wat overigens alleen vanaf Vista kan), hebben dan nog wel een probleem. Microsoft komt hiervoor zelf met een aanvullend gratis 'Internet Pack' voor Windows 7. Dat bevat naast IE8 ook MSN Live Essentials. Laatstgenoemde biedt naast de bekende im-client MSN Messenger ook een mailclient, een blogapplicatie, een fotoprogramma en de Windows Live-toolbar.

IE 'weg'

Paumen vertelt dat het uitschakelen van IE8 al halverwege de ontwikkelingscyclus voor Window 7 is ingebouwd. De daadwerkelijke uitvoering zonder browser is ongeveer twee maanden geleden tot stand gekomen.

Olivier van Noort van Microsoft Nederland vertelt dat IE is verwijderd uit Windows 7, maar dat de html-rendering nog wel aanwezig is in het besturingssysteem. "Daar hangt teveel van de werking van Windows van af", legt de product manager Windows Client uit. Dat heeft Microsoft ook al betoogd in de Amerikaanse antitrustzaak over illegale productbundeling van IE en Windows.

Ook zonder Media Player

Naast Windows 7 zonder browser komt er in de Europese Unie ook nog een uitvoering uit zonder Windows Media Player. Deze zogeheten N-editie heeft volgens de huidige plannen dan ook geen webbrowser. Windows 7 N komt uit naast de browserloze uitvoering, Windows 7 E geheten.

Microsoft is daartoe verplicht door een eerder opgelegde antitruststraf van de EC. Van Windows XP en Vista zijn ook al Media Player-loze varianten verschenen. Die bleken echter weinig populair bij oem's en consumenten. Dit kan mede veroorzaakt zijn door het feit dat die uitgeklede variant hetzelfde kost als de uitvoering met Microsofts muziek- en videospeler. De EC had wel bepaald dat de N-variant niet méér mocht kosten dan de reguliere Windows-uitvoering.