De codefreeze van bèta 2 vond begin vorige maand plaats. Tussen deze testversie en de definitieve release zal bijna zeker nog een derde bèta worden uitgegeven, zo maakte Mozilla recent bekend. Over de definitieve releasedatum is nog niet meer bekend dan dat het 'eerste kwartaal 2009' wordt.

Deze testversie is duidelijk gericht op verschillende functies die 3.1 moet gaan bieden. Belangrijkste features die vanaf nu volledig zijn geïmplementeerd, zijn onder andere het ondersteunen van ingebouwde media in webpagina's en de W3C Geolocation dienst (waarmee een website eventueel kan vernemen waar een gebruiker zit). Ook Web worker processen, die een ontwikkelaar op de achtergrond kan laten draaien om zijn apps te versnellen. worden nu ondersteund. Het wisselen van tabbladen en het previewsysteem zijn juist teruggedraaid na negatieve feedback over bèta 1.

Meeste aandacht gaat uit naar het standaard aanschakelen van TraceMonkey, Mozilla's eigen verbetering van het JavaScript engine. De engine moet de prestaties van JavaScript danig verbeteren, twintig tot veertig maal de oorspronkelijke snelheid, zo menen de ontwikkelaars. TraceMonkey was al eerder geïmplementeerd, maar moest door de gebruiker worden aangeschakeld. Private Browsing is, zoals eerder bericht, met bèta 2 nu ook volledig geïmplementeerd. Bron: Techworld