Canonical heeft een tijd geleden besloten de oude Ubuntu Software Centre-software te vervangen door GNOME Software omdat het oude pakket nauwelijks werd gebruikt en door veel gebruikers als overbodig en irritant werd beschouwd. De vervanger lijkt op dit moment echter problemen te hebben met pakketten die niet uit te store komen.

Gebruikers die .deb-installatiepakketten proberen te installeren die zij hebben gedownload van een andere website merken al gauw dat dat niet lukt. In sommige gevallen lijkt de installatie wel te beginnen, maar blijft vervolgens hangen en in andere gevallen gebeurt er helemaal niks.

In alle gevallen geeft GNOME Software (welke in Ubuntu 16.04 LTS is hernoemd naar Ubuntu Software) wel netjes een waarschuwing dat de te installeren software afkomstig is van een derde partij. Er wordt echter niet gezegd dat de software niet kan worden geïnstalleerd.

Oplossingen

De bug is inmiddels gemeld en er wordt op dit moment een patch uitgerold. Als je geen zin hebt om daarop te wachten kan je eventueel ook gebruik maken van de volgende workarounds.

Je kan via de Ubuntu Software-store het installatiepakket Gdebi binnenhalen en installeren. Deze installer was ook aanwezig in oudere versies van Ubuntu en werkt, na installatie, ook uitstekend op versie 16.04 LTS. Mocht je geen extra software willen installeren voor deze workaround, kan je nog altijd terugvallen op dpkg. Door in de terminal sudo dpkg -i pakketnaam.deb in te typen wordt de applicatie op die manier geïnstalleerd.