Ubuntu 10.04 LTS RC wordt door de ontwikkelaars beschouwd als compleet en stabiel. Deze versie, die een maand na de eerste beta komt, is geschikt om door iedereen te worden getest, staat in de aankondiging.

Vanuit Ubuntu 8.04 LTS en Ubuntu 9.10 kan automatisch worden geüpgraded naar deze versie, maar voor productiesystemen wordt dat natuurlijk niet aangeraden. Er hoeft nog maar een week te worden gewacht op de volledig afgewerkte versie, die op 29 april uitkomt.

De LTS versie is een belangrijke release, omdat die de komende vijf jaar zal worden ondersteund. Dat is belangrijk voor veel bedrijven die Ubuntu op productie-systemen gebruiken. Ten opzichte van de vorige LTS versie 8.04 zijn er behoorlijk wat verbeteringen aangebracht wat betreft beveiliging. Zo zijn er AppArmor profiles voor alle belangrijke services, kernel hardening en een makkelijk te configureren firewall.

Ook de Ubuntu Enterprise Cloud installer heeft aandacht gehad. Componenten van de UEC worden nu allemaal automatisch herkend en geregistreerd, zelfs als ze op andere servers staan. Eucalyptus is natuurlijk geüpgraded naar de laatste versie.

Wat de desktop betreft wordt de nadruk gelegd op de kortere boot-tijd, integratie met sociale netwerken en natuurlijk de nieuwe look van de desktop. En vergeet niet dat de iPhone tegenwoordig ook wordt ondersteund. Verder is de netbook remix verbeterd. Die heeft een nieuwe interface gekregen, en is geoptimaliseerd om te worden voorgeïnstalleerde door fabrikanten.

Bron: Techworld