Novell verwacht nog deze maand het nieuwe Windows Server 2008 als virtuele gast op SuSE Linux te verwelkomen. Daarmee is het de eerste Linux-aanbieder die het laatste server-besturingssysteem van Microsoft virtueel ondersteunt.

Die voorsprong heeft Novell te danken aan de overeenkomst die het in november 2006 sloot met Microsoft, stelt Holger Dyroff, vice president product management van Novell tijdens een interview met Webwereld op Cebit in Hannover. De deal geeft de bedrijven toegang tot vertrouwelijke informatie over elkaars producten zodat zij die beter met elkaar kunnen laten samenwerken.

Novell verwacht ook dat SuSE Linux Enterprise Server als eerste virtueel op Microsofts Hyper-V technologie zal draaien. Hyper-V verkeert nu nog in de beta-fase en zal later dit jaar op de markt komen.

Ook Red Hat profiteert

Novell kan weliswaar eerder over de informatie beschikken, maar Dyroff benadrukt dat de gehele open source gemeenschap van de samenwerking profiteert. "Het resultaat van wat wij doen wordt beschikbaar gesteld aan de gehele open source gemeenschap." Daardoor kan bijvoorbeeld ook Red Hat deze kan inbouwen in zijn Red Hat Enterprise Linux server.

"Het is belangrijk dat deze informatie voor de volledige gemeenschap beschikbaar is. Wij zijn maar een klein onderdeel daarvan."

Nog steeds informatievoorsprong

Dyroff kon geen commentaar leveren op Microsofts aankondiging van vorige maand, toen de softwaregigant extra documentatie en application programming interfaces (api's) vrijgaf.

Hij gaf wel aan dat Novell nog altijd over meer informatie beschikt dan de informatie die Microsoft nu aan ontwikkelaars heeft vrijgegeven. Maar ook die informatie zal uiteindelijk weer openbaar gemaakt worden. Bron: Techworld