De virtuele nieuwslezer maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de stem, gezichtsuitdrukkingen en lipbewegingen zo natuurlijk mogelijk over te laten komen. Het uiterlijk van de nieuwslezer is gebaseerd op die van enkele presentatoren die werkzaam zijn bij het persbureau.

Xinhua claimt dat de nieuwslezer aangeleverde teksten net zo goed kan voorlezen als een professionele nieuwslezer al lopen de meningen op internet daarover uiteen:

Verschillende mensen laten op Twitter weten niet echt onder de indruk te zijn van de manier waarop de virtuele nieuwslezer spreekt en ook de conclusie van nieuwssite BBC is niet al te positief.

De Engelse nieuwssite heeft professoren van verschillende universiteiten geïnterviewd en geen van ze was onder de indruk al zagen sommigen de assistent als een goed startpunt. De nieuwslezer zou nog steeds robotachtig overkomen en zich bevinden in de uncanny valley. De Chinese versie lijkt overigens een stuk beter over te komen.

De virtuele nieuwslezer is in samenwerking met Chinese zoekgigant Sogou gebouwd en wordt sinds gisteren gebruikt op social media kanalen en de Xinhua website.