Het probleem zijn de Chinese lettertypes die worden gebruikt in Windows. De maker van het lettertype, Zhongyi, zegt wel licenties voor het gebruik van het lettertype aan Microsoft te hebben verkocht, maar alleen voor de Chinese versie van Windows 95.

De meer dan tien jaar oude deal wordt geschonden door Microsoft, aldus Zhongyi. De lettertypes zijn ook gebruikt in alle versies van Windows 98 tot Windows XP. De rechter stelt de aanklager hier in het gelijk. Microsoft zou aan de andere kant niet de rechten voor het invoersysteem schenden, dat ook bij Zhongyi afkomstig is.

Chinese piraterij

Microsoft erkent dat er, in beide gevallen, sprake is van een licentieprobleem. Maar volgens de softwaregigant is er wel degelijk afgesproken dat de lettertypes langer gebruikt mogen worden, bericht de IDG News Service.

Het oordeel van de rechter is opmerkelijk. President Obama brengt op dit moment een bezoek aan China. En juist deze week verzocht een belangenvereniging de president om het schenden van auteursrechten in China aan te kaarten. Illegale versies van Windows, maar ook van andere software, zijn namelijk gewoon en in grote hoeveelheden te koop in de lokale winkel.

Goedkope software

De meeste Chinezen draaien Windows XP, maar vaak zijn dit illegale versies. Ook Windows 7 wordt veelvuldig illegaal aangeboden op de markt, nog voordat de software officieel op de markt kwam.

Windows 7 wordt in China tegen gereduceerd tarief aangeboden en Microsoft plakt er het label 'legaal' op om de software te onderscheiden van gepirateerde versies. Chinezen betalen iets meer dan 100 dollar voor Windows 7 Home Premium. In de VS kost dezelfde software 200 dollar.