Google gaat advertenties automatisch proberen te converteren naar HTML5 video, maar het weet nu al dat het bij heel veel ads niet gaat lukken. Het bedrijf doet dan ook een oproep aan adverteerders hun content te testen met de tool Swiffy en nieuwe advertenties gewoon in HTML5 te schrijven. 84 procent van alle advertenties zou in Flash zijn geschreven.

De plug-in Flash, door velen als zwaar en traag ervaren, lijkt daarmee echt ten dode opgeschreven. Chrome is met bijna vijftig procent marktaandeel wereldwijd veruit de populairste browser. Ook het Flash-hatende Google Adwords toont ongeveer tweederde van het totaal aantal advertenties op het web. Als adverteerders hun doelgroep niet meer kunnen bereiken met Flash, zullen ze er snel afscheid van nemen.

Stervensproces raakt in stroomversnelling

Adobe's Flash is nu bijna twintig jaar oud. Het steunt en kraakt aan alle kanten, want er gaat geen maand voorbij zonder een securityprobleem. Eerdere nagels aan de doodskist van de technologie waren de verbanning van Apple's iPhone en iPad, de overschakeling van YouTube op HTML5 begin dit jaar en het niet meer automatisch activeren van de Flash Player in browser Firefox in juli.