Alleen moet ik de pers teleurstellen. Het wordt dit keer geen strijd op leven en dood. De twee opponenten komen zelfs niet eens tegenover elkaar te staan. Als de eerste Chrome-apparaten uitkomen, ergens volgend jaar, dan vullen ze het aanbod aan, in plaats van dat ze de pc (of de Mac, zo je wilt) gaan vervangen. En daar is niks mis mee.

De meest nauwkeurige omschrijving van de situatie die ik heb gelezen was geschreven door John Grober: “Twee auto’s heb je niet nodig, maar misschien wel één auto en een fiets.” De spijker op zijn kop.

Het juiste gereedschap

Onlangs ben ik er eindelijk aan toegekomen om Oorlog en vrede te lezen (ja, helemaal). Ik zat het op een terrasje, toen ik aankwam bij het deel over de slag bij Austerlitz. Daar realiseerde ik me dat ik vrijwel niets wist over wat er in 1805 aan de hand was, dus pakte ik mijn iPhone erbij, zocht op Austerlitz, en vond al snel alle informatie die ik nodig had om het hoofdstuk te begrijpen.

Aan de ene kant was dat een mooie versmelting van oude – erg oude – media met de nieuwe. Maar meer to the point: ik gebruikte geen pc en ik gebruikte ook geen Windows. Dat hoefde helemaal niet. In die context was een simpel apparaat waarmee ik op het web informatie kon zoeken het juiste gereedschap.

Eenmaal terug op kantoor, startte ik mijn pc op en deed ik wat ik moest doen: schrijven en onderzoeken, en daarvoor gebruikte ik gereedschap als spreadsheets en prestentaties. Dat waren daar de juiste gereedschappen voor dat werk. Dus als mijn collega Randall C. Kennedy Chrome OS ervan langs geeft en het verwijst naar de afvalberg van de geschiedenis, alleen maar omdat het geen Windows is, dan word ik een beetje ongeduldig.

Hij schrijft: “Chrome OS neemt aan dat de wereld klaar is om de traditionele aanpak van 'personal computing' op te geven, om dan full time in de cloud te leven.” Dat is onzin, net zoals het onzin is dat de iPhone dat aanneemt. Het neemt aan dat veel, zo niet alle, functies die worden gebruikt op de cloud zijn gebaseerd. En dat is juist.

Sinds ik mijn iPhone ben gaan gebruiken, zit ik veel minder achter de computer en breng ik dus veel minder tijd door met Windows. Ik ga niet meer even snel naar mijn werkkamer om mijn e-mail te checken als ik in de tuin zit, en ik vind het ook niet erg om even wat op het web rond te neuzen in mijn woonkamer. Natuurlijk kan ik op de bank ook mijn laptop pakken, maar waarom zou ik die moeite doen?

En natuurlijk ben ik me er, met mijn iPhone in de hand, van bewust dat 3G geld kost. Juist dan komt zo’n simpele web appliance – want dat is de Chromebook – goed van pas. En natuurlijk zijn er plekken waar geen Wi-Fi beschikbaar is, en daar ben je nog steeds aangewezen op 3G, dus heb je nog steeds een smartphone of notebook met mobiele toegang nodig. Weer geldt: Gebruik het juiste gereedschap op de juiste plaats.

Google krijgt het voor elkaar

Hoe verschillend ze ook zijn, Microsoft en Google hebben toch een paar dingen gemeen. Ze hebben allebei heel goed gevulde zakken en ze zijn allebei bereid om van alles uit te vinden en opnieuw uit te vinden tot ze tevreden zijn met het eindproduct.

De eerste paar versies van Android waren ook verschrikkelijk, maar dat is zeker aan het verbeteren. Denk je dat Chrome OS hetzelfde blijft als wat we er deze week van hebben gezien?

Zoals Eric Knorr van InfoWorld aangeeft, zullen mensen Chromebooks ook willen gebruiken in vliegtuigen en op andere plaatsen zonder internetverbinding. Nu lijkt het er op dat zo’n Chromebook niet eens op zal starten als er geen connectie is met het wereldwijde web. Maar dat kan veranderen. En het zou niet echt moeilijk zijn, of heel erg duur, om een paar simpele off line versies toe te voegen van Google Docs, die dan draaien van een kleine solid-state drive.

Chrome OS staat nog in de kinderschoenen. En wie weet, wordt het nooit wat. Maar dat zal dan niet zijn omdat het geen Windows is. De meest interessante ontwikkelingen in de ICT gebeuren niet op de desktop, een trend die zich alleen maar zal voortzetten in het volgende decennium. Een besturingssysteem in wording afkraken leidt alleen maar af van de ware strijd op leven en dood die er aan zit te komen: Windows vs. de cloud.

Bron: Techworld