Chromium, het open project waar Google's Chrome uit rolt, heeft de functionaliteit uit de browser verwijderd waarmee de backspace-knop navigeert naar de vorige pagina. Voor gebruikers die opgroeiden met CLI's is dat normaal gedrag, maar veel doorsnee gebruikers zijn niet blij met de feature.

Goodbye backspace

Als gebruikers een webformulier invullen of een lange tekst typen en backspace gebruiken om letters te verwijderen maar het veld niet is geactiveerd, betekent backspace een verlies van gegevens. Daarom bestaan er plug-ins als Goodbye Backspace! waarmee deze functionaliteit wordt uitgeschakeld.

Veel gebruikers vinden het erger dat mensen data verliezen dan dat ze gehecht zijn aan backspace als vorige-knop en Google wil daar aan tegemoetkomen. In Chrome is de navigatiefunctionaliteit van de knop nu dus ook stilletjes verwijderd.

Voorzichtig uitrollen

Chrome is voorzichtig met de uitrol van de backspace-verwijdering, voor het geval deze zet meer ellende oplevert dan dat de backspace-functie überhaupt veroorzaakte, zo schrijft The Independent. De wijziging wordt daarom gefaseerd uitgerold en is begonnen bij experimentele builds.

"We denken dat het juist is om dit gedrag te verwijderen na jarenlange gebruikersklachten en de pijn die ze voelen als ze data verliezen", aldus Chromium-ontwikkelaars. Bovendien gebruiken andere platforms allemaal een andere toetscombinatie om naar de vorige pagina te navigeren, zo melden ze.