De geruchten over de onthulling van het Chromebook op 7 december in San Francisco blijken niet vals te zijn geweest, zo heeft Webwereld vandaag bevestigd. Eerder [url= http://www.pcworld.com/article/211467/chrome_netbook_delays_what_gives.html?tk=rel_news ]vertelde Google-baas Eric Schmidt dat het Chrome OS pas over enkele maanden gereed zal zijn, maar er draait nu dus al een nieuwe laptop op dat besturingssysteem.

De toekomst van kleine laptops zoals het Chromebook is echter ongewis. Hebben het Chrome OS en Chromebook enige kans van slagen? Hier 3 negatieve en 3 positieve scenario's.

Eerst de drie redenen waarom Chrome OS zal mislukken:

Wakker worden: netbooks zijn verleden tijd

Zou Google het afgelopen jaar hebben liggen slapen? Weten ze niet dat verkoopcijfers van netbooks tot een beschamend laag niveau is gedaald sinds de opkomst van de tablets, met name Apples fuifnummer de iPad? Om het eenvoudig te zeggen: tablets zijn de toekomst van draagbare pc's.

Google doet zelf veel moeite om de positie van Android als betrouwbaar besturingssysteem voor tablets te verstevigen. Als Google zal besluiten om hetzelfde te doen met het Chrome OS, dan kannibaliseert het bedrijf op de inkomsten van het Android-platform. Beide besturingssystemen kunnen hierdoor een vrije val maken.

Waardeloos zonder internetverbinding

Het web-based besturingssysteem van Chrome is geen pionier, maar het blijft een modern idee dat aansluit op de huidige cloud-consumententrend. Een Chromebook zal niet volledig afhankelijk zijn van het web, maar een goede internetverbinding is onontbeerlijk. Daartoe moet de laptop tenminste een ingebouwde 3G- of 4G-verbinding hebben, zodat mensen het apparaat onderweg kunnen gebruiken. Maar hoe zit dat in een vliegtuig? Of op een reis door de grotendeels 'internetloze' gebieden van bijvoorbeeld Pennsylvania?

InfoWorld bericht dat het Chrome OS 'veronderstelt dat de mensheid bereid is de oude persoonlijke computerprincipes opzij te zetten om volledig in de cloud te gaan leven. In werkelijkheid hebben de meeste gebruikers een voorkeur voor een hybride bestaan, waarbij data zowel lokaal als online is opgeslagen'. Hier is weinig tegenin te brengen.

Compatibiliteit met software

Of je het prettig vindt of niet: de meeste mensen werken met Microsoft Office. Het bedrijfsleven zweert bij dit programma en hoewel veel organisaties en overheden kiezen voor een onafhankelijk cloud-platform, lijkt de dag waarop de financiële sector afscheid neemt van Excel nog altijd ver weg. Compatibiliteit blijft ertoe doen en het Chrome OS zal geen externe software draaien.

Google Docs sluit steeds beter aan op Microsoft Office, maar er zijn nog veel verschillen. Ik verwacht vermoeide gezichten te zien als veel organisaties overstappen naar Googles online kantoorsoftware. Misschien dat Citrix hier toch iets aan kan doen, zo bleek bij de presentatie gisteravond.

Over compatibiliteit gesproken: Chrome OS kan ook geen Android-apps draaien. Dus als Google-ontwikkelaars willen concurreren met de overvloed aan Apple-apps dan zijn al hun inspanningen vruchteloos op het Chromebook. Bovendien draaien steeds meer smartphones op Android, waardoor ontwikkelaars niet zo snel Chrome OS-apps zullen bedenken als het grote geld elders te vinden is.

Maar er zijn niet alleen negatieve punten. Hier volgen ook nog drie redenen waarom Chrome OS een doorslaand succes zal worden.

De eenvoud van de tablet in een laptop

Apple heeft bewezen dat de consument hecht aan eenvoud en esthetiek. De meeste mensen willen een betrouwbare computer en een besturingssysteem dat soepel draait en niet vastloopt. Vandaar dat het Chrome OS, dat net als de iPad om de apps draait en een bekende web-interface heeft, hoge ogen zal gooien bij de gemiddelde gebruiker. Daarnaast kun je typen op een toetsenbord in plaats van op het beeldscherm, wat voor traditionele gebruikers een opluchting zal zijn.

Stabiel ontwikkelplatform

De gemiddelde consument houdt van een strakke interface, maar veel anderen omarmen vooral de traditionele openheid van Googles diensten. Dat is een van de redenen waarom het open source-platform Android zo in trek is.

Chrome OS is gebaseerd op Linux en zal net zo open zijn als Android. Techneuten kunnen aan de slag onder de motorkap, zodat zij hun eigen droomlaptop kunnen maken. Googles besturingssysteem is aantrekkelijk voor beide partijen: zowel de consument als de techneut hebben er iets aan. Dat is een slim uitgangspunt.

Betere Chrome apps verslaan de traditionele software

Wat dan nog als het Chromebook Microsoft Office niet ondersteunt? Waren we niet toch al uitgekeken op Microsofts klungelige en verfoeilijke software? Misschien zijn Google apps nog niet allemaal even betrouwbaar om echt een bedreiging te vormen voor Microsoft, maar de Google Chrome Web App Store kan een keur aan krachtige en concurrerende diensten opleveren waardoor particulieren en bedrijven hun afhankelijkheid aan traditionele software zullen heroverwegen. Als het waar is dat we steeds meer in de cloud werken, dan kunnen Googles apps op basis van deze technologie een doorslaggevend succes worden.

Bron: Techworld