Citrix maakte gisteren bekend dat het bedrijf een strategische samenwerking aangaat met netwerkreus Cisco. De bedrijven gaan samen pakketten voor desktopvirtualisatie op de markt brengen. Het idee hierachter is om “eenvoud naar de desktopmarkt te brengen”, zo vertelt Cisco vice-president Jackie Ross tegen PCWorld.

XenDesktop

Het pakket bestaat uit Cisco’s Unified Computing System, een volledig geïntegreerde server inclusief netwerkapparatuur, en Citrix XenDesktop. Deze software downloadt een besturingssysteem naar een desktop vanaf de server.

Volgens de twee bedrijven moet door hun oplossing het onderhouden en uitrollen van virtuele desktops en applicaties eenvoudiger en goedkoper worden. Cisco benadrukt dat het platform open is en dat gebruikers in plaats van Citrix XenServer ook VMware ESX of, in de toekomst, Microsoft Hyper-V server kunnen installeren als ze dat willen.

Externe locaties

Met het standaardpakket kunnen tot driehonderd gebruikers aangesloten worden. Licenties voor meer gebruikers zijn in blokken van vierhonderd bij te kopen. Het pakket moet volgens Ross uiteindelijk zelfs schaalbaar zijn tot tienduizenden gebruikers die ook vanaf externe locaties over hun desktop kunnen beschikken.

Door de samenwerking hoopt Citrix zich te kunnen onderscheiden op de virtuele desktopmarkt waar de virtualisatiespecialist steeds meer concurrentie ondervindt van bijvoorbeeld VMWare View en Red Hat Enterprise Virtualization.

De prijs van het nieuwe product is nog niet bekend.