Het Citrix Cloud Center (C3) biedt service providers de infrastructuur die nodig is om de verschillende Citrix-producten in een gehoste vorm aanbieden. Een centrale rol binnen C3 is weggelegd voor de Cloud Edition van Citrix XenServer, de Xen-gebaseerde virtualisatiesoftware waarvan afgelopen maandag versie 5 werd geïntroduceerd.

“XenServer Cloud Edition wordt geleverd met een upgradepakket voor kale Xen-implementaties”, aldus CTO Simon Crosby van Citrix’ Virtualization and Management Division. “Daar hoort ook de XenServer-ondersteuning voor Windows-guests bij, inclusief volledige VM-compatibiliteit met Microsoft Hyper-V. Op die manier kunnen onze cloud-klanten hun gebruikers de mogelijkheid bieden om VM’s, gecreëerd op Windows Server 2008 Hyper-V, te booten en draaien en uploaden in de cloud.” Daarnaast introduceert Cloud Edition een nieuw prijsmodel waarmee dienstverleners hun klanten kunnen factureren op basis van het gebruik van resources.

Delivery

Het tweede component wordt aangeduid met de term ‘Delivery’ en biedt de Citrix NetScaler om bronnen beschikbaar te stellen via het web. Het aantal virtual machines (VM’s) of beschikbare servers past zich aan aan de vraag van de eindgebruiker en de beschikbaarheid van infrastructuur. De dienstverlener is daardoor beter in staat om workloads gelijk te verspreiden over grote, gedistribueerde cloud-omgevingen.

De Citrix WANScaler wordt ingezet om het applicatieverkeer tussen de cloud en het datacenter van de organisatie te versnellen en optimaliseren. De Citrix C3-oplossing zal in de toekomst een aantal open interfaces meekrijgen, waardoor virtual machines en applicatiebronnen gemakkelijk naar een cloud-gebaseerd datacenter en weer terug zijn te verhuizen.

Workflow Studio is het vierde component en stelt gebruikers in staat om de gehele infrastructuur dynamisch te controleren. Voorheen losgekoppelde processen en producten worden geïntegreerd in één samenhangend systeem. Dit maakt het voor cloud providers mogelijk om efficiënte ‘burstable’ clouds op te zetten die automatisch schalen, afhankelijk van de vraag.

VMware vCloud

Eerder deze week kondigde VMware tijdens VMworld in Las Vegas eveneens een cloud-gebaseerde dienst aan die luistert naar de naam vCloud. VCloud stelt gebruikers in staat om virtuele systemen, inclusief virtuele machines en de bijbehorende instellingen, over te zetten naar de servers van externe aanbieders van cloud computing-diensten. Hostingproviders zouden dan kunnen bijspringen bij piekbelastingen, migraties of storingen. De klanten van VMware moeten nog wel een jaartje wachten op vCloud. Citrix brengt zijn C3-producten direct op de markt.

Parallels

De hosting- en serviceproviders worden al langer bediend door Parallels met producten als Parallels System Automation en Parallels Business Automation en een aanbod voor Software as a Service. Samen met Quest Software heeft het bedrijf een desktopvirtualisatieproduct opgetuigd dat interessant zou kunnen zijn voor serviceproviders die virtuele desktops willen verhuren.

Bron: Techworld