Ook nu zijn bedrijf door de overname door Citrix over voldoende financiële middelen beschikt, zal XenSource geen eigen besturingssysteem voor virtualisatie ontwikkelen, dat zegt oprichter en technisch directeur Simon Crosby. "Wij hebben geen OS-agenda", aldus Crosby op Microsofts IT-conferentie TechEd tegen Techworld.

Crosby is blij met de overname van XenSource door Citrix, eerder dit jaar. De overname geeft hem de armslag 'om de dingen te ontwikkelen die er bij virtualisatie, echt toe doen'. Volgens Cosby zijn dat aanvullende producten die het beheer van virtuele machines vereenvoudigen, en het sturen op interoperabiliteit. "Uitwisselbaarheid van de verschillende virtuele machine formaten is de sleutel naar succesvolle virtualisatie", aldus Crosby.

Crosby bekritiseert VMware dat ESXserver 3i als embedded OS levert op servers van Dell en HP. Die machines hebben alleen een netwerkaansluiting nodig om daarna vanuit de VMware VirtualCenter gebruikt te kunnen worden voor het hosten van een of meerdere virtuele machines. "Vanuit het perspectief van de virtualisatie en wat je daarmee wilt bereiken, is dat de minder goede keuze", aldus Crosby. "Alleen bovenop een volwaardig besturingssysteem krijgt virtualisatie meerwaarde. Klanten willen geen virtualisatie, ze willen applicaties", aldus Crosby.

VMware

Richard Garsthagen van VMware bestrijdt de visie van Crosby. "ESX server 3i is gewoon een hele makkelijke manier om virtualisatiesoftware uit te rollen. Wij geven klanten de keuze tussen de embedded versie of een versie die zij zelf bovenop een besturingssysteem installeren." Volgens Garsthagen is er ook geen sprake van rivaliteit over het wel of niet leveren van een eigen besturingssysteem. "Dat we doordat Microsoft een eigen hypervisor ontwikkelt, nu op een klein stukje met elkaar concurreren is duidelijk, maar verder zijn Microsoft en VMware partners. Onze klanten draaien voor 85 procent het Windows besturingssysteem", aldus Garsthagen.

Bron: Techworld