Een ‘bare metal’ hypervisor draait niet op een host-besturingssysteem, maar wordt met de firmware onder het OS geïnstalleerd, direct op de hardware.

Op servers wordt virtualisatie al op grote schaal toegepast, maar het is nog niet echt doorgedrongen tot de desktop. Voor virtualisatie op de desktop worden vandaag de dag twee modellen toegepast, die allebei een paar nadelen hebben.

Modellen

In het eerste model, dat wordt gebruikt in Citrix XenDesktop en VMware View, worden images van de desktop opgeslagen in virtuele containers op een server, waarna de desktop wordt gestreamd naar de gebruikers. Dat geeft natuurlijk problemen met de performance. Bovendien kan de gebruiker niet off-line werken.

Het tweede model wordt toegepast door VMware ACE en installeert een desktop bovenop een host besturingssysteem. Dat geeft een betere performance en de gebruiker kan off-line werken. Maar van dit model is de beveiliging zwakker, omdat je vanuit de host kunt zien wat het systeem aan het doen is.

Combinatie

Volgens Citrix en Intel combineert het bare metal model het beste uit die twee werelden. Met dit model kunnen bedrijven twee verschillende desktop-images op een pc zetten, wat betekent dat een werknemer een aparte omgeving heeft voor het werk en een aparte omgeving voor eigen gebruik.

Vooral op laptops komt het steeds meer voor dat dezelfde computer gebruikt wordt voor privé en werk. Met een computer die op deze manier is ingericht, is de privé-omgeving ook echt privé en kan de werkgever de bedrijfsdesktop goed dichttimmeren

. Intel VT

Citrix hoopt de hypervisor in het tweede helft van dit jaar op de markt te kunnen brengen. Daarmee beent het VMware bij dat vorig jaar ook een bare metal hypervisor heeft aangekondigd, die rond dezelfde tijd moet uitkomen.

De hypervisor van Citrix maakt gebruik van de VT virtualisatietechniek van Intel die zit in de vPro business-class chipsets. De software zal kunnen draaien op de huidige Intel pc’s met die technologie. Het product wordt gemaakt op basis van het open-source Xen Client Initiative. Citrix denkt de open-source versie tegelijk uit te kunnen brengen met het commerciële product.

Bron: Techworld