Het project, welke Citrix Project Kensho heeft gedoopt, gebruikt het Open Virtual Machine Format (OVF). Een testversie van de eerste tools, die applicatieworkloads moeten omzetten voor universeel gebruik, moet in september verschijnen. Binnen een jaar moeten de tools af zijn.

Met OVF, sinds vorig jaar september een open standaard in beheer van de Distributed Management Task Force, kunnen VM's worden ingepakt in xml-pakketten waarin alle gegevens staan om deze opnieuw op te bouwen. Hypervisors kunnen, mits ze OVF ondersteunen, de pakketten uitlezen en de VM installeren, ook al komt die oorspronkelijk van een ander virtualisatieproduct.

Daardoor moet, zo beweert Citrix, de interoperabiliteit tussen XenServer, ESX en Hyper-V verbeterd worden. De nadruk gaat echter liggen op de samenwerking tussen Citrix en Microsoft, met voorlopig beperkte ESX-ondersteuning, zegt Roger Klorese, marketingdirecteur bij Citrix, tegenover de nieuwsdienst van IDG.

Citrix en Microsoft hebben al langer een nauwe band met elkaar, en de twee bedrijven hebben al meer interop-projecten achter de rug. VMware daarentegen is een duidelijke rivaal van de twee. VMware heeft zelf al OVF-tools op de markt gebracht, zoals VService.

Het zal met Kensho, in ieder geval in de technical preview, bijvoorbeeld wel mogelijk zijn om workloads van ESX over te zetten naar XenServer of Hyper-V, maar zal het andersom niet direct ondersteund worden. Hij noemt timing als reden, maar hij geeft ook toe dat Citrix nog niet heeft besloten of het bedrijf ESX laat importeren.

Andere platformen zullen ook ondersteund worden, mits ze voldoen aan de OVF-specificatie, zo belooft Klorese verder. Of Citrix geld gaat vragen voor het complete product durft hij niet te zeggen, "maar het zal op een manier aangeboden worden zodat het bijzonder gemakkelijk wordt om in gebruik te nemen." Bron: Techworld