Het vlaggenschip Citrix Presentation Server gaat voortaan door het leven als Citrix XenApp. Citrix XenServer is naar versie 4.1 getild en heeft nu ook een ‘Platinum Edition’. Citrix XenDesktop is momenteel in bèta. Samen met Netscaler en Workflow Studio vormen de producten het 'Delivery Center', dat in de visie van Citrix het statische datacenter moet omtoveren in een dynamische omgeving die is gericht op het leveren van diensten.

Hoewel het 'Xen' heeft opgenomen in bijna alle productnamen, ziet Citrix zichzelf liever niet als een 'virtualisatiebedrijf'. XenServer moet dan ook de tools bieden voor beheer van zowel fysieke als virtuele server.

Citrix verwacht dat in 2012 slechts 15 procent van de servers is gevirtualiseerd, en is daarmee zelfs behoorlijk pessimistisch over het succes van servervirtualisatie. “We verwachten dat de virtualisatiemarkt zal blijven groeien”, zegt Phil Montgomery, bij Citrix senior director van de Virtualization and Management Division. “Maar we begrijpen ook dat onze klanten oplossingen willen voor alle server in het datacenter, zowel fysiek als virtueel.”

XenServer 4.1

XenServer 4.1 is momenteel in publieke bèta en moet in maart op de markt komen. Citrix heeft XenServer naar eigen zeggen op vijftig punten verbeterd, waaronder meer mogelijkheden voor opslagbeheer. Een eerste implementatie betreft de ‘Storage Delivery Services’ voor het Data OnTap-besturingssysteem van NetApp. NetApp-opslagsystemen zijn hiermee te beheren vanuit de XenCenter beheerconsole van Citrix.

Daarnaast voegt XenServer 4.1 nieuwe opties toe aan XenApp, zoals het zonder downtime upgraden en patchen van de virtuele omgeving. XenServer Platinum Edition, die beschikbaar komt in het tweede kwartaal van dit jaar, biedt mogelijkheden voor de dynamische provisioning van zowel fysieke als virtuele servers.

Bron: Techworld