“Vooralsnog staat de officiële release in EMEA gepland voor 15 september”, zegt Werner van Unen, bij Citrix sales manager van XenServer. Die datum is volgens Van Unen nog wel met een slag om de arm, 'al staat niets de release nog in de weg'. “Maar schiet me niet af als het een week vroeger of later wordt.”

Door het versienummer op te hogen, wil Citrix benadrukken dat de software voor servervirtualisatie ten opzichte van versie 4.1 flink is verbeterd. Overigens biedt de bèta die begin augustus beschikbaar kwam al een goede indruk van de functies die in versie 5.0 terechtkomen. “De functies uit de bèta zullen mogelijk nog wat ‘getweaked’ worden, maar echt nieuwe dingen zijn niet te verwachten”, aldus Werner van Unen.

XenServer 5.0 is gebaseerd op versie 3.2 van de Xen hypervisor en biedt onder meer de migratietool XenConvert waarmee een image van een fysieke server eenvoudig naar een XenServer host kan worden gehaald. De software ondersteunt Windows (Server 2008, XP SP3 en Vista SP1) en de Novell en Red Hat builds van Linux als gastsystemen.

Van Unen noemt ‘Automated High-Avalability’ als een belangrijk nieuw onderdeel van XenServer. “Hierdoor is de virtuele omgeving fouttolerant: als je een server kwijtraak, ben je nog niet de sessie kwijt.” Citrix maakt hierbij gebruik van de technologie van Marathon Technologies waarmee het al langer een technische relatie onderhoudt.

Bron: Techworld