De standaard voor Content Management Interoperability Services (CMIS) is door Microsoft, IBM, EMC, SAP, Oracle en OpenText en Alfresco neergelegd bij de Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS).

CMIS moet het uiteindelijk mogelijk maken om ECM-content tussen verschillende systemen te delen. Web services en de content worden dan van elkaar gescheiden zodat ISV's applicaties kunnen bouwen die op meerdere cms'en kunnen draaien.

De standaard heeft het in zich om te doen wat SQL heeft gedaan voor de database, zo illustreert cto John Newton van Alfresco tegenover het Britse Techworld.com. "De querytaal die in de specificatie gebruikt wordt is zelfs een vorm van SQL, en biedt dus verschillende mogelijkheden om gegevens in de verzameling op te vragen, waaronder locatie, eigenschappen en volledige teksten", zegt de cto. "Er is een enorme hoeveelheid aan ongestructureerde data, en dat zouden we net zo goed moeten kunnen opvragen als de gegevens in databases. Maar we hebben nog geen eigen SQL." Alfresco heeft een implementatie van de spec ingebouwd in Alfresco Labs 3 B, die op zijn website te download staat.

Dat is volgens Newton broodnodig. "De Amerikaanse bank Citigroup heeft 25 verschillende content management systemen, maar geen mogelijkheid om de informatie over allemaal op te vragen, om maar een voorbeeld te noemen", zegt Newton. Bron: Techworld