In een uitgebreid artikel op itmanagement.earthweb.com legt Bruce Perens uit dat Linux veel opduikt in embedded systemen, omdat het daar nu eenmaal heel geschikt voor is. Maar Linux valt onder de GNU General Public Licence, die uitdrukkelijk stelt dat de code publiek gemaakt moet worden als de software wordt verspreid. In de embedded markt wordt daar nog wel eens overheen gekeken, omdat de producenten veel te veel haast hebben om hun producten op de markt te brengen.

De overtreders van de GPL waartegen rechtszaken worden aangespannen zijn dan ook meestal producenten van set-top doosjes, modems of routers. Volgens Bruce Perens komt dat vooral doordat de ontwikkelaars van die doosjes en hun managers software combineren uit allerlei bronnen, maar dat ze geen moeite doen om de licenties te begrijpen. “Ze zijn gewend om op ‘Doorgaan’ te klikken, zonder er over na te denken waar ze zich aan verbinden”, schrijft Perens.

De ergste overtreders verkopen hun producten vervolgens door aan grotere bedrijven. Alleen vertellen ze er dan niet bij aan welke verplichtingen die grote bedrijven moeten voldoen als ze de apparaten met die software gaan verspreiden. Waarna dat grote bedrijf natuurlijk wordt aangeklaagd.

Gelukkig is het goed mogelijk om GPL en Propriëtaire software te combineren zonder direct een proces aan de broek te krijgen. Dat kost alleen wat moeite. Een eerste stap in de goede richting is het lezen van het artikel van Bruce Perens. Bron: Techworld