OpenSUSE is het fundament waar het commerciële SUSE Linux Enterprise van Novell op steunt. Onder de motor zoemt de meest recente Linux kernel, versie 2.6.25.

Nieuwe aanvullingen voor het besturingssysteem zijn onder meer de nieuwste versie van GNOME (2.22) en KDE (4), sneller packagebeheer en is de YAST (Yet Another Setup Tool) beheertool gebaseerd op Qt 4. Toegevoegd zijn verder een nieuwe versie van OpenOffice (2.4) en een nieuwe installer. NetworkManager is opgekrikt naar versie 0.7 De vorige versie van OpenSUSE, 10.3, stamt van oktober vorig jaar.

OpenSUSE 11 komt in versies voor 32-bits, 64-bits en PowerPC-architecturen. OpenSUSE is te downloaden als dvd-image, inclusief live-cd functie voor testdoeleinden. Novell heeft daarnaast een 'boxed' versie, met installatie-ondersteuning en geprinte handleiding. Hoewel deze ten tijde van schrijven nog niet op de website van Novell stond, kan verwacht worden dat hij hetzelfde prijskaartje omgehangen krijgt als de vorige versie, namelijk 60 euro. Bron: Techworld