De behoefte aan een gratis SUSE Linux Enterprise werd duidelijk toen openSUSE onlangs aankondigde dat het de supportperiode van zijn releases van 24 maanden inkort tot twee versies plus twee maanden, wat met de huidige releasecyclus van acht maanden neerkomt op 18 maanden. De kloof met Novells enterprise Linux-distributies die vijf jaar updates en zeven jaar beveiligingspatches ontvangen, wordt daarmee een stuk groter.

Nieuwe distributie

Volgens Boyd Lynn Gerber, een consultant die met SUSE Linux Enterprise Server (SLES) en Desktop (SLED) werkt en ook in het openSUSE-project actief is, maakt deze bredere kloof tussen openSUSE en SLES/SLED het voor MKB's nu heel wat moeilijker om te beginnen met openSUSE en later te migreren naar de enterprise Linux-versie. Voor langere support zijn ze nu immers vroeger verplicht om SLES en SLED supportcontracten te kopen, terwijl ze daar niet altijd de financiële ademruimte voor hebben. Daarom stelde hij voor om een nieuwe distributie te creëren die gebouwd is op basis van de broncode van SLES maar met de merken van Novell verwijderd: openSLES.

Volgens Gerber kan openSLES op termijn meer klanten naar SLES lokken doordat ze een lagere instapdrempel biedt. Publiek heeft Novell koel gereageerd, maar volgens Gerber bleek het Novell-management in privéconversaties meer open te staan voor het idee. Gerber is in ieder geval al een non-profit organisatie voor het project aan het voorbereiden en initiële projectrichtlijnen aan het creëren, gebaseerd op die van CentOS en andere afgeleide distributies.

Een Desktop-versie van deze communitydistributie zal er niet komen, aangezien SLED geen serverpakketten bevat en een communityversie ervan te veel op openSUSE zelf zou lijken. Een andere optie die Gerber voorstelde was om backports voor openSUSE voor een langere tijd te voorzien (een "openSUSE LTS"), wat legaal heel wat eenvoudiger zou zijn maar een grotere inspanning zou vereisen.

Bron: Techworld