Hoewel het behoorlijk laat is, is de terugkeer van de grafische vormgeving van de Canadese firma een welkome uitbreiding van grafische software voor Apple's Mac. De software werd in 2001 niet langer meer ondersteund voor Apple's besturingssysteem.

Corel, die samen met Apple aan het project werkte, zei dat het twee jaar duurde om de Mac-versie te ontwikkelen. |Het aantal features zijn gelijk, inclusief de mogelijkheid CorelDRAW-bestanden te openen die in oude versies van de suite op de Mac zijn gemaakt.

Corel heeft zich in de release strikt gehouden aan de Human Interface Guidelines van Apple. Dit betekent dat je in een vertrouwde Mac-omgeving blijft wanneer je de software gebruikt, wat verfrissend is gezien de enigszins unieke UI die je elders tegenkomt.

Deze diepgaande platformondersteuning strekt zich uit tot ondersteuning van Mojave's Dark Mode en de Touch Bar op MacBook Pro.

Eerste indrukken

Toen ik CorelDRAW gebruikte op Mac OS (eind jaren negentig, versie 7, denk ik) werd het gezien als een uitstekende tool voor vector graphics, waardoor de software een populaire keuze blijft voor Windows gebruikers die logo's en dergelijke ontwerpen.

Als Mac-gebruiker heb ik de laatste 20 jaar niet al te veel mogelijkheden gehad om met de applicatie te spelen, maar het is duidelijk nog beter geworden in vector graphics.

Niet alleen kun je bitmaps traceren om ze om te zetten in volledig bruikbare objecten, maar de kunstmatige intelligentie (AI) die de software nu met zich meedraagt, helpt je resultaten te bereiken die je voorheen niet voor mogelijk hield.

Edits zijn niet-destructief, zodat je niets breekt als je elementen aanpast, en je kunt er gemakkelijk voor zorgen dat alle webgraphics die je maakt pixel-perfect zijn met behulp van ingebouwde tools.

Ik speel al een paar dagen met de software en hoewel wij nog geen tijd hebben gehad de software uitgebreid te reviewen, heb ik weinig twijfels over de kracht en mogelijkheden van de suite.

Een andere tool die ik denk dat het heel nuttig zal zijn: Objects Inspector. Hiermee kun je de specifieke objecten vinden die gebruikt worden binnen een zeer complex ontwerp. Zo kun je de documentstructuur controleren, en nog veel meer. Documenten zijn ook zichtbaar in de inspector, waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn.

Wat ik leuk vind is CorelDRAW.app. Dit is een online versie van de applicatie waarmee je online kunt blijven werken. Dat betekent ook dat je gebruik kunt maken van de kracht van deze creatieve SaaS-app vanaf een iPhone, iPad of ander mobiel apparaat, hoewel er nog geen iPad-versie beschikbaar is.

CorelDRAW's schetsprogramma Live Sketch maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie. Net neurale netwerk kijkt naar de stroken die je uit de vrije hand tekent en verandert ze in bewerkbare curven om je te helpen nauwkeuriger te tekeken. Ik vind het handig voor het tekenen van vormen, met name cirkels.

Concurrent van...?

Het lijkt mij duidelijk dat Corel met deze release concurreert met zowel Adobe Illustrator als Affinity Designer.

Het zal interessant zijn om te zien of het bedrijf de recente overname van Parallels opvolgt met eventuele extra aankopen om de mogelijkheden van de suite uit te breiden, maar zelfs als dat niet het geval is, wordt het aanbod van creatieve apps lekker interessant.

Wil je de applicatie eerst even proberen? Download dan hier een versie die je 15 dagen gratis kan proberen.

De volledige versie bevat CorelDRAW voor grafisch ontwerp, illustratie en paginalayout; Corel PHOTO-PAINT voor fotobewerking; Corel Font Manager als een krachtige oplossing voor het beheer van de lettertypebibliotheek; en AfterShot 3 HDR voor RAW-beeldbewerking.

De complete CorelDRAW Graphics Suite 2019 bevat een reeks tools en is beschikbaar voor Mac en Windows. Het kost 699 euro. Je kan ook een jaarabonnement kopen op het belangrijkste CorelDRAW programma in de Mac App Store voor 239,40 euro per jaar.

Je krijgt er ook een reeks lettertypen, sjablonen, tutorials en meer bij als je de volledige versie aanschaft.

Doen of niet doen?

We hebben de applicatie niet lang genoeg kunnen gebruiken om een koopadvies te kunnen geven, hoewel ik kan zeggen dat, wat ik ermee heb gedaan en de illustraties die bij de software worden geleverd, je kan zien dat Corel's bewering dat dit een high-end grafische oplossing is terecht is.

CorelDRAW was vrij populair op de Mac in het verleden, en ik denk dat het weer een goede kans heeft.

Mac-gebruikers die op zoek zijn naar alternatieven kunnen een kijkje nemen, vooral omdat de toepassing zo'n krachtige grafische vectoroplossing is.

En nu maar stilletjes hopen dat het bedrijf Linux ook weer wat liefde geeft, net als vroeger.