Cortana liet gisteren weten dat ze Duitsland van Algerije in de achtste finale zag winnen. Weliswaar gebeurde dat in de verlenging (2-1 na 120 minuten), maar toch. Met de voorspelling heeft Cortana op dit moment zes wedstrijden juist voorzien.

Met die score komt ze in de buurt van het record van de legendarische Duitse octopus Paul, die in 2010 maar liefst 8 wedstrijden op rij gelijk kreeg. Dit weekdier moet wel bijzondere gaven hebben gehad, want de kans op 8 wedstrijden achter elkaar de juiste uitslag voorspellen is slechts 0,39 procent.

Cortana baseert haar voorspellingen op algoritmen die gebruikt worden voor de zoekmachine Bing. Voor aankomende wedstrijd voorspelt ze dat de Verenigde Staten aan het kortste eind trekken in hun achtste finale tegen België.

Het uit de game Xbox-game HALO afkomstige karakter Cortana is de voornaamste feature van mobiel besturingssysteem Windows Phone 8.1. De digitale assistente fungeert hierin als hulpmiddel bij zoekopdrachten binnen Bing en laat gebruikers onder meer routebeschrijvingen en Wikipedia-feitjes opvragen.

Het 'geheim'

Microsoft geeft de volgende uitleg bij het maken van de voorspellingen:

"Voor dit toernooi bepalen onze modellen de sterkte van ieder team op basis van factoren als recente resultaten in kwalificatiewedstrijden en internationale toernooien. Ook de marge van de overwinning en de locatie van de wedstrijd worden hierin meegenomen. Verdere voorspellingen worden gedaan op basis van voordelen die het ene team geniet boven het andere. Bijvoorbeeld het thuisvoordeel (van Brazilië) of de nabijheid van het thuisland (Zuid-Amerikaanse teams), speelondergrond (is het een goede grasmat?), weersomstandigheden en andere factoren."