De makers van beeldbewerkingssoftware GIMP vertrokken in 2013 al omdat de SourceForge-installer zijn intrede maakte. Daarmee kon de site de gehoste software voorzien van gebundelde producten. Dat gebeurde vorige maand in een heel kwalijke vorm: SourceForge voegde crapware toe.

Lees ook: Het trieste einde van SourceForge

Damage control te laat

In een nog minder slimme zet deed SourceForge dat bij de GIMP-installaties die het project nog had. Dat zijn versies van 2013 en eerder, maar de downloadportal leek nieuwe GIMP-versies te mirroren. Nietsvermoedende (Windows-)gebruikers kregen bij het downloaden van GIMP opeens ongewenste advertentiesoftware meegeleverd. Dit verhaal leverde SourceForge een PR-nachtmerrie op.

De damage control van SourceForge - het bedrijf bezweert de bundeling van de 'software' voortaan opt-in te maken - lijkt te laat te zijn. Gebruikers die opeens adware door de strot krijgen geduwd zijn ontstemd en ontwikkelaars zijn boos dat hun goede naam in de val van SourceForge wordt meegesleurd. De makers van Notepad++ kondigen aan SourceForge te verlaten en roepen anderen op hetzelfde te doen.

Onvrede bij nmap en VLC

Ook nmap vertrouwt SourceForge niet meer en meldde eerder dat de situatie erg lijkt op de manier waarop Cnet de reputatie van Download.com als betrouwbare portal te grabbel gooide. VLC verliet SourceForge ook in de tijd dat GIMP opstapte, maar mogelijk escaleerde dat de paniek bij SourceForge: VLC was een van de populairst downloads en dus melkkoeien van SourceForge.

De huidige controverse duwt de site nog verder in de afgrond. Gebruikers van Notepad++ worden opgeroepen anderen te vertellen om geen software van SourceForge te downloaden. Ook roepen de mensen achter het project andere vrije software-ontwikkelaars op om per direct te vertrekken.