Adobe is deze week in de Halloween-stemming en heeft een moordmysterie in elkaar gezet waar shoppers hun hart aan mogen ophalen. Op Facebook stelt de Photoshop-producent de vraag: wie heeft professor Photoheim vermoord? Een psd-bestand in Adobe's Creative Cloud laat een Cluedo-achtige kamer zien met daarop een gruwelijke tafereel: het lijk van de professor.

Gelaagd mysterie

Gewapend met het bestand kunnen Photoshoppende Sherlocks meer ontdekken. De professor heeft een brief in zijn hand geklemd, kun je de tekst helder krijgen? Kun je achter voorwerpen kijken door de laag te pakken en daar de dekking van aan te passen? Er zijn een heleboel lagen om mee te spelen en het forse bestand bevat veel verborgen details.

Een tweede bestand bevat de drie hoofdverdachten en hun profielinformatie, met biometrische informatie, bijvoorbeeld hun bloedprofiel en hint: vingerafdrukken. Ook dit psd-bestand staat in de Creative Cloud en is minder fors dan de eerste. Gewapend met deze informatie zou je de moord moeten kunnen oplossen, maar het is natuurlijk een moordmysterie en tegenstrijdige bewijzen kunnen je zomaar naar de verkeerde conclusie leiden. De oplossing? Alle feiten boven tafel halen.

Spelend met lagen, ontdek je bijvoorbeeld dat er iets onder de hoek van de boekenkast uitsteekt. Hmm.