De certificatie voor het Itanium-platform gaat 'binnenkort' beginnen, aldus Oracle en de Itanium Solutions Alliance (ISA) op de Itanium Solutions Summit. De bijeenkomst vond maandag in San Francisco plaats, een dag voor de aanvang van het Intel Developers Forum (IDF).

Hoewel het Itanium-platform is ontwikkeld door industriegiganten Intel en HP, was er in het begin vrij weinig ondersteuning vanuit de softwarehoek. "De aankondiging van Oracle is dan ook te prijzen", stelt industrie-analist Charles King.

Joe Clabby, eveneens industrie-analist, is echter alles behalve verbaasd. "Oracle moest wel. Het bedrijf is een van de grootste partners van HP en HP is de grootste Itanium-supporter."

Volgens rapporten is bijna 80 procent van de huidige Itanium-servers een server van HP. De overige 20 procent is afkomstig van bedrijven als Unisys, Fujitsu en Silicon Graphics.

Volgens de ISA zijn er inmiddels 10.000 applicaties van 2.000 onafhankelijke softwarebedrijven die op Intels Itanium 2-processor (Montecito) draaien. In september 2005 ondersteunden 5.000 applicaties het Itanium-platform. Bron: Techworld