In veel traditionele games ben je vooral bezig te ervaren hoe het zou zijn om een invasie van buitenaarde wezens af te slaan, een race te willen of een rijk te bouwen. Maar naarmate we ouder worden, krijgen onze fantasieën nieuwe dimensies. We dagdromen minder over het vernietigen van een hele stad terwijl je in een gigantische mech zit, maar meer over hoe het zou zijn als je een andere baan zou hebben. Eentje die wat dynamischer is, beter betaalt of daadwerkelijk groeimogelijkheden heeft.

Dit zijn de games waar we vandaag naar kijken. Het zijn games die niet echt groots inzetten op gigantische plottwists of diepgaande verhaallijnen, maar meer op het doen van kleine taken, keer op keer. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het niet. Sterker nog, vaak zijn dit soort games overgoten met een flinke dosis humor waardoor de "baan" die je in deze virtuele realiteit hebt, een stuk leuker kan zijn dan je echte baan. Tel daarbij het gevoel van voldoening op als je je taken goed hebt volbracht en je hebt een topgame te pakken. Voor je het weet zit je uren achter je scherm of met een VR-helm op je hoofd en geniet je intens.

Slime Rancher

In deze game speel je een ...eh... slijmboer. Je woont op een alien planeet en gebruikt een vacuumgeweer om vrolijke slijmmonsters op te zuigen en in stallen te stoppen. Vervolgens oogst je hun poep. Deze poep kan je weer verkopen waardoor je betere tools kan kopen om slijmmonsters nog makkelijker in stallen te kunnen stoppen en hun poep te oogsten. Soms kom je in aanraking met andere slijmmonster-rassen die je weer kan gebruiken om te kruisen en nieuwe soorten te kweken.

De game is verrassend rustgevend en tovert hoe dan ook een glimlach op je gezicht.

Elite Dangerous

Deze game geeft je een gigantisch open universum en complete vrijheid om te piraat uit te hangen, premiejager te worden, politieke intriges op te zetten of te ontrafelen en te zoeken naar buitenaardse artefacten. Het wordt je overigens niet makkelijk gemaakt dankzij het verschijnen van onbekende buitenaardse ruimteschepen die hinten naar een gigantische invasie.

Je kan je daar heel druk om maken, of totaal niet. Jij bent een ruimtevrachtwagenchauffeur die van station naar station reist, ruimte-algen koopt, deze ruilt voor bio-afval, die je weer kan verkopen aan de ruimtestations. Gebruik de winsten om grotere, betere schepen te kopen zodat je nog meer algen kan vervoeren. Tuurlijk, je kan de held uithangen en je mengen in een gigantische sterrenoorlog, maar hoe je het ook wendt of keert, mensen zullen altijd meer ruimte-algen nodig hebben.

Firewatch

In tegenstelling tot de meeste andere games in dit artikel, heeft Firewatch een beginnen, midden en einde. Het belangrijkste is dat het verhaal in elk geval niet in de weg komt van je baan als boswachter. Hang rond in je uitkijktoren, maak lange wandelingen, geniet van het uitzicht en voel de isolatie van het gemis van andere mensen om je heen. Geen social media, geen nieuwsflitsen, slechts een collega aan de andere kant van je walkie talkie die af en toe met je flirt.

De grote verrassing van deze game is verder toch echt het verhaal. Het is een mysterie dat zich rustig aan uitvouwt en het wordt verteld via gesproken dialoog. Je blijft maar doorspelen om erachter te komen wat er allemaal aan de hand is in het bos. Ook het jagen en rondkijken op de kaart met gebruik van een kompas is uniek.

Papers, Please

In alle games die tot nu toe zijn behandeld in dit artikel, was je 'n eigen baas. Maar hoe zit het met de mensen die geen zin hebben in zoveel verantwoordelijkheid? Misschien vind je het wel leuk om een keer een tandwieltje te spelen in een gigantisch bureaucratisch radarwerk. Als dat het geval is, kameraad, dan is Papers, Please de game voor jou.

In dit indie puzzelspel speel je een immigratieofficier bij een grensovergang in het fictieve communistische Oostblokland Arstotzka. Controleer identiteitsbewijzen, werkvergunningen en andere belangrijke documenten van buitenlanders die graag het land in willen. Je moet onder anderen checken of alle gegevens kloppen (is het paspoort nog wel geldig, komt alle informatie overeen?).

Als je dat goed doet, verdien je (uiteindelijk) veel geld. Doe je het verkeerd (door legitieme documenten af te keuren of slechteriken toch door te laten), krijg je waarschuwingen of zelfs boetes. Natuurlijk kan je, zoals het nou eenmaal gaat in de wereld. Ook de corrupte medewerker uithangen en via omkopingen een extraatje verdienen.

Al het verdiende geld kan worden gebruikt om jezelf en je familie te onderhouden door de huur te betalen, voedsel te kopen en aan andere levensbehoeften te voorzien.

Farming Simulator 17

Vind je het houden van slijmmonsters toch iets te onrealistsich, maar spreekt het concept je wel aan? Dan is Farming Simulator 2017 misschien wel iets voor je.

Het zal je misschien verbazen, maar deze serie is populairder dan je denkt. Je speelt een boer die, je had het vast al geraden, een boerderij moet runnen. Verbouw groentes, teel fruit, zoek uit welke mest het beste werkt en bewerk het land met de ultrarealistische apparatuur. Praktisch alle hulpmiddelen die je gebruikt bestaan ook in het echte leven waardoor je er misschien ook nog wat van opsteekt.

Stardew Valley

Ja, we blijven nog even bij het boerenleven. Is Slime rancher te onrealistisch en Farming Simulator 17 te realistisch? Dan is Stardew Valley de game voor jou. Deze game is heel wat simpeler dan de eerder genoemde games, maar heeft toch ontzettend veel diepgang. Er is zo ontzettend veel liefde in deze game gestopt dat het je een warm gevoel van binnen geeft als je alle details van de game bekijkt. Dat gaat zelfs zo ver dat je niet per se de hele tijd aan het werk bent, maar ook lekker aan het luieren en praten met je vrienden in de stad.

Ja, je zal uiteindelijk een boerderij moeten bouwen en onderhouden, en er zijn grotten die je kan verkennen en er is zelfs een gigantisch bedrijf dat probeert jou en je stad te ruïneren...spannend, maar een groot deel van de tijd ben je lekker lol aan het trappen met vrienden en buurtbewoners en de vrouwtjes aan het versieren (als je dat wilt tenminste).

Youtubers Life

Heb je altijd al willen weten hoe het is om een vlogger te zijn? Hou je van het maken van content? Wil je graag trending zijn? Lukt het je om viral te gaan? Met je down met de millennials? Probeer het eerst eens in gamevorm? Youtubers life is een Tycoon-achtige game die je het leven van een vlogger laat spelen.

Begin in de slaapkamer van je ouderlijk huis en eindig met gigantische feesten op dure jachten en word beroemd door te gamen, een muziekhit te scoren of een kookkanaal te beginnen. Veel makkelijker en belonender dan het maken van een echt YouTube kanaal.

Orwell

Nog een game in het "onderdeel in een dystotiaanse nachtmerrie"-genre. Eentje die wel eens verdacht dichtbij de werkelijkheid zou kunnen komen als die er niet al is.

In Orwell speel je een profiler en moet je ploegen door de digitale levens van burgers met als doel uitvinden of het terroristen zijn of dat zij andere dingen verkeerd doen. Uiteraard is niks zoals het lijkt en blijkt het plot een vreemde wending te nemen. Ontwikkelaar Osmotic Studios hebben het Facebook stalken weten te gamificeren, een prestatie op zich.

Ben je normaal gesproken een privacyfreak/voorvechter, maar zou je wel eens willen weten hoe het is de levens van anderen uit te pluizen? Dit is je kans, zonder echte mensen te benadelen.

Human Resource machine

Ah, de gemiddelde kantoorbaan, niet zo moeiend in gamevorm zou je denken. Gelukkig zijn er genoeg twists waarmee de boel flink kan opleuken.

Deze puzzelgame leert je de simpele basis van het programmeren. Het bedrijf waar jij werkt is eigenlijk een processor en de taken die jij hebt is het manipuleren van bepaalde objecten die je uit de "inbox"-lopende band haalt en de uitkomst op de "outbox"-band plaatst. Helemaal rechts van het scherm staan de instructies die je los kan laten op de objecten.

Je leert in feite een simpele vorm van Assembler waarbij de instructies opcodes zijn, jij als speler het processor register en de ruimte in het kantoor waar je je werk doet, het geheugen.

Leuk, leerzaam en toch een virtuele kantoorbaan.

Job Simulator

Vind je werken in de echte wereld al erg genoeg en voel je er niets voor om in je vrije tijd ook nog eens bezig te moeten zijn? Dan ben je misschien blij te horen dat ni het jaar 2050 al het menselijke werk gedaan wordt door geavanveerde robots. Van het verwerken van voedsel tot een hersenoperatie en zelfs het maken van games. Hierdoor kan de mensheid zich lekker bezighouden met de leuke dingen in het leven.

Job Simulator is een artefact van deze fictionele toekomst die spelers de mogelijkheid geeft 100 procent accurate virtual reality simulaties te ervaren van hoe het ook alweer was om te werken. Deze VR game laat je een nietmachine gooien naar je baas en donuts eten. Mag jij deze dingen niet doen op jouw werk? Dan is het misschien tijd voor een andere baan.